Läs senare

En kraftfull manifestation

av Håkan Söderberg
07 jun 2019
07 jun 2019
Håkan Söderberg, tf chefredaktör för Lärarnas tidning.

Vilken kraftfull manifestation det blev när tusentals lärare, förskollärare och lärare i fritidshem marscherade mot nedskärningarna i skolan på olika platser runt om i Sverige den 18 maj.

Själv var jag på plats i Stockholm och det var en häftig upplevelse att se marschen som aldrig ville ta slut. Det finns en stark kraft i den samlade lärarkåren, det blev uppenbart.

Att försöka påverka politikerna är huvuduppdraget och utbildningsminister Anna Ekström och många andra politiker har också uppmärksammat kampanjen men vad det kan leda i förlängningen återstår att se.

Det var en häftig upplevelse att se marschen som aldrig ville ta slut.

Förhållandet mellan professionen och politiken kan innebära vissa komplikationer, det visar en ny undersökning som Novus utfört på uppdrag av Lärarförbundet.

En majoritet av riksdagen har uppmanat regeringen att införa skriftliga ordningsomdömen i skolan.

Men i undersökningen konstateras att 72 procent av lärarna inom grundskolan och gymnasiet tycker att skriftliga ordningsomdömen inte bidrar till att störande elever förbättrar sitt beteende.

I stället är det särskilt stöd till de elever som behöver det som lärarna tror kan skapa studiero i klassrummet.

Läs mer om undersökningen här.

Politikernas syn på skolan ifrågasätts också av skoldebattören Klas Lindelöf (tidigare rektor och lärare) som tycker att det är dags att ifrågasätta flumskolans existens och i stället lyfta fram efterkrigstidens ideal i skolan.

Nostalgi eller framtidsvision?

Läs Lenita Jällhages intervju med Lindelöf.

I 30 år har Irene Eriksson, Ingmari Åström och Helena Hedlund jobbat tillsammans på Lindbladskolans fritidshem i Skänninge.

Tre olika personligheter men med arbetsglädjen som gemensam drivkraft.

Läs om den spännande resan.

Glöm inte att följa oss på lararnastidning.se och i sociala medier.

ur Lärarförbundets Magasin

Lärarnas tidning frågar

Hej! Får vi ställa en fråga?
Vi undrar om du är: