Läs senare

En miljard mindre i likvärdighetsbidrag

SKOLBUDGETFärre riktade bidrag i regeringens nya skolpaket – och 4,9 miljarder till likvärdighetsbidrag i stället för de 6 miljarder regeringen tidigare pratat om. Skolbudgeten för 2020 har landat.

av Emma Olsson
13 sep 2019
13 sep 2019
Utbildningsministern Anna Ekström presenterar skolbudgeten för 2020 i Lilla Alby skola i Sundbyberg. FOTO: Emma Olsson/Lärarnas tidning

Regeringen, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna lanserar ett skolpaket för 2020, vilka satsningar de vill se på skolområdet. Det handlar bland annat om färre riktade bidrag.

I år blir det fem bidrag färre, bland annat ryker lågstadiesatsningen och lovsimskola. Samtidigt dubbleras bidraget till Lärarassistenter, och landar på en miljard kronor.

Pengarna från de indragna bidragen går i stället in i likvärdighetsbidraget. Detta höjs från 3,6 miljarder kronor i år, till 4,9 miljarder 2020 – drygt en miljard lägre än den summa regeringen tidigare nämnt.

– Jag hade velat fullfölja planen med 6 miljarder redan nästa år, men med budgeten som Moderaterna och Kristdemokraterna satte med stöd av Sverigedemokraterna, så var det inte möjligt, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

I budgeten sätts 6,2 miljarder kronor av till 2021. Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, är starkt kritisk till hur satsningen framställs.

– Det här är ingen förstärkning. För att säkra likvärdigheten i skolan behövs nya fräscha pengar, inte en omfördelning av budget. Vi klarar inte grundfinansieringen av skolan överallt. Och det är de kommuner och skolor som har det tuffast som det slår hårdast emot. Det innebär att vi har en skola som drar isär, och ett samhälle som drar isär, och det ser inte alls ljust ut. Det behövs mycket mer för att säkra lärarförsörjningen och ge eleverna den skola de har rätt till och behöver, säger hon.

Att flertalet kommuner lever med stora besparingskrav är ingen hemlighet. Men Anna Ekström hänvisar till de generella statsbidragen, som offentliggörs i och med att hela budgetpropositionen presenteras.

Ur skolpaketet 2020

  • Fler lärarassistenter: 1 miljard kronor
  • Pengar till Skolverket för att utveckla styrdokumenten: 15 miljoner kronor årligen
  • Ämnesbetyg i gymnasiet: Skolverket får 3 miljoner kronor under 2019, 20 miljoner kronor årligen 2021-2023 för att utreda och genomföra.
  • Tekniksprånget förlängs: 15 miljoner kronor årligen
  • Naturvetenskap och teknik för alla: 3,5 miljoner kronor per år.
  • Läslyftet: 27 miljoner kronor 2021.

Hon menar också att omfördelningen inte innebär någon nedskärning.

– Det blir inte mindre pengar till skolan, men lättare att administrera, säger Anna Ekström.
Likvärdighetsbidraget har fått hård kritik av kommunerna, eftersom ett av villkoren för att få pengarna är att mottagaren inte får spara på skolan.

Skolverket har i en rapport varnat för att bidragets konstruktion på sikt riskerar att göra så att utsatta kommuner inte vågar söka, vilket på sikt kan leda till att skillnaderna mellan huvudmän ökar snarare än minskar.

– Just av det skälet kommer vi att samtidigt som vi utökar bidraget, göra en översyn. Hela poängen med bidraget är att det ska finnas mer pengar ute i klassrummen. Vi vill stärka skolorna, och vi vill göra det där behoven är som störst. Därför kommer vi att göra en översyn för att se att det faktiskt blir så, säger Anna Ekström till Lärarnas tidning.

ur Lärarförbundets Magasin

Lärarnas tidning frågar

Hej! Får vi ställa en fråga?
Vi undrar om du är: