Läs senare

En spännande termin väntar

av Håkan Söderberg
16 jan 2019
16 jan 2019
Håkan Söderberg, tf chefredaktör för Lärarnas tidning.

Sjöängskolan i Älvsjö söder om Stockholm bjuder på poängjakt med olika samarbets­lekar och avslutar med grillade marshmallows. Det är den 10 januari och alla från förskoleklass till årskurs tre firar att de är samlade igen och att den nya terminen har börjat.

Det är något fint med att fira att skolan börjar, inte bara när den slutar för jul- eller sommarlov.

I dag, den 17 januari när denna text skrivs, verkade det som om en nära nog fyra månader lång poängjakt med mycket märkliga samarbetslekar nått vägs ände och Sverige skulle få en ny regering bestående av S och MP med stöd av C och L.

Men när denna tidning går i tryck är vi inte riktigt där än. V, vars stöd behövs, vill att Stefan Löfven ska göra vissa förtydliganden till de förslag som lagts fram. Kanske har det slutliga beskedet kommit när du har detta i din hand.

Vilken regering det än blir kommer vi att granska dess förslag i stort och smått

I det första sakpolitiska utkastet från den tilltänkta regeringen finns dock ett antal punkter som rör skolan. Friskolorna får fortsätta att ta ut obegränsade vinster, ett förstatligande av skolan ska utredas, grundskolan ska bli tioårig och ett etableringsstopp ska införas för fristående grund- och gymnasieskolor med konfessionell inriktning. Dessutom ska lärarutbildningen reformeras.

Bra eller dåligt? Hur faller politikens intentioner ut i det verkliga livet på våra skolor och förskolor?

Rent journalistiskt blir det en mycket spännande termin för oss på Lärarnas tidning.

Vilken regering det än blir kommer vi att spegla och granska dess förslag i stort och smått. Och självklart mycket annat i lärarnas, förskollärarnas och fritidspedagogernas vardag.

Jag är ny tillförordnad chefredaktör för Lärarnas tidning, och har jobbat i journalistiken i över 40 år, de senaste drygt tjugo åren som frilansare. Ett par av mina uppdrag är att vara lärare i journalistik på Poppius journalistskola och på utbildningen till fotograf/bildjournalist på Nordens folkhögskola på Biskops Arnö.

Nu ser jag med förväntan fram mot terminen i mitt nya uppdrag. Jag deltar gärna i samarbetslekar med den övriga redaktionen. Men jag kräver inga grillade marshmallows.

ur Lärarförbundets Magasin