Läs senare

Engelska skolans aktie rusade på börsen

Börsnoteringen blev en framgång för Internationella engelska skolan. Aktien rusade med 30 procent första handelsdagen. Styrelseordföranden Per Båtelson ser fördelar med börsen.

29 sep 2016

Intresset för Internationella engelska skolans (IES) börsnotering var stort. Erbjudandet om att köpa aktier för 52 kronor styck övertecknades kraftigt, och när handeln inleddes sköt kursen i höjden. Efter en topp på 75 kronor parkerade aktien under dagen på cirka 67 kronor, 30 procent över introduktionspriset. Det höjer värderingen på bolaget från 2,1 miljarder kronor till 2,7 miljarder.
 

Bolagets styrelseordförande Per Båtelson, med många år inom den privata vårdsektorn i bagaget, vill inte kommentera om priset var för lågt. Men att börsintroduktionen är rätt väg att gå är han övertygad om.

– Jag tycker det viktigaste med en notering är att det är ett kvalitetsbevis. Vi ökar transparensen och möjligheten till insyn, säger han.
 

IES är den andra skolkoncernen som tar klivet in på börsen i år, efter Academedia i juni. Då var priset satt till 55 kronor. Aktien har sedan dess gått både upp och ner, och haft en toppnotering på 74 kronor. På torsdagen fick den lite draghjälp av IES och handlades på eftermiddagen för 64 kronor.
 

Båda introduktionerna har genomförts samtidigt som regeringen aviserat att tuffare regler för välfärdsbolag är att vänta. Utredaren Ilmar Reepalu ska redovisa sitt förslag senare i höst, men har på förhand sagt att han kommer att föreslå en begränsning av vinster i välfärden som kommer ligga på under tio procent av investerat kapital.

Efter IES börsintroduktion upprepade utbildningsminister Gustaf Fridolin (MP) sin ståndpunkt om att möjligheterna att göra vinst på skolor måste begränsas. Börsspekulation riskerar att vara dåligt för skolor, anser han.
 

Per Båtelson har förstås en annan uppfattning.

– Kvalitet är det helt avgörande för mig. För vår del är förhoppningen att börsintroduktionen bidrar till att skapa ännu mer attraktiva arbetsplatser. Vi står inför en bemanningskris inom skolan och vården, säger han.

Internationella engelska skolan

  • Grundades 1993 av Barbara Bergström. Koncernen består av 29 grundSKOLOR och en gymnasieskola med totalt drygt 21 000 elever.
  • Räkenskapsåret 2015/2016 omsatte bolaget 1,8 miljarder kronor.
  • De största ägarna efter noteringen är riskkapitalbolaget TA Associates (huvudägare sedan tidigare), grundaren Barbara Bergström och delar av IES ledning och personal. Andra stora investerare är Swedbank Robur och Öresund.

ur Lärarförbundets Magasin