Ingår i temat
Lön & karriär
Läs senare

Enkät: Hur mycket tycker du att en lärare ska tjäna?

14 mar 2012

Foto: Mikael WallerstedtSusanna Godée, 31, projektledare inom läkemedelsutveckling, Uppsala
— Absolut kring 30 000 kronor och mer till dem som har arbetat länge. Specialistkompetens ska också betala sig. Lärarna har en lång utbildning och ett tungt ansvar, barnens framtida möjligheter att gå vidare till högre studier hänger på dem.

— Det finns andra som också har för låga löner, till exempel sjuksköterskorna. Jag kan tänka mig högre skatt om det behövs. 
 
Anna Lindgren Dahlin, 40, journalist, Knivsta

— 32 000 kronor i snitt. Det är ett kvalificerat arbete med lång utbildning. Läraryrket är ett av de viktigaste vi har och jag tror att högre lön kan locka rätt personer. Och jag tror inte att läraryrket är ett vanligt 9 till 5-jobb som tar slut när man går hem. Utanför ordinarie arbetstid förväntas man vara tillgänglig för föräldrar och elever.

— Det är helt klart värt att höja skatten för högre lärarlöner. 

 
Yvonne Granath, 44, receptionist, Uppsala

— Över 30 000 ska de ha i alla fall. Jag tycker att lärarna är alldeles på tok för dåligt betalda för det ansvar som de har, de har ju ansvaret för våra barn.

— De har också låga löner med tanke på deras långa utbildning. Jag har ingen högskoleutbildning, ändå tjänade jag på mitt förra jobb ungefär lika mycket som en gymnasielärare.
 
David Gårsjö, 34, teknisk handläggare, Karlstad

— Lärare borde ha högre löner, men jag kan inte uttala mig om hur mycket. Det känns som att det har blivit ett lågstatusyrke och det borde det inte vara. Fast det är en svår fråga, det verkar vara mycket problem i skolan och det kanske inte är högre löner som är lösningen. Men med tanke på hur mycket många lärare arbetar och att en del sliter ut sig har de för låga löner idag.

— Jag skulle inte ha något emot en skattehöjning för att höja lärarnas löner. 

 
Eva Rosman, 60, sjuksköterska, Uppsala

— 37 000 till 38 000. Det är vettigt att satsa på lärarna, de undervisar våra barn som är vår framtid. Men det är inte bara lärarna som ska ha högre löner, också vi inom vården borde ha mer.

— Jag är beredd att betala mer i skatt till lärarnas löner, var ska vi annars ta pengarna ifrån? 

 
Jens Svedbrant, 42, ordningsvakt, Knivsta

— Ungefär som i dag, men högre kompetens ska kunna ge mer i lön. Det är inte bara lärare som har för lite betalt, se bara på poliser som tjänar fruktansvärt dåligt fast de jobbar treskift. Väktare, ordningsvakter och brandmän är andra grupper som har för lite. Det är möjligt att lärare ska ha risktillägg, det verkar ju vara ett riskyrke i dag.

— Jag vill definitivt inte ha höjd skatt för att lärare ska få mer i lön.

Alla artiklar i temat Lön & karriär (10)

ur Lärarförbundets Magasin