Läs senare

Estetiska ämnen kan bli obligatoriska igen på gymnasiet

Estetiska ämnenEstetiska ämnen kan göra comeback på gymnasiet. Liberalerna och Centerpartiet vill se bild, form och musik på schemat igen.
– Det här gör mig glad, säger gymnasieminister Aida Hadzialic (S).

10 jul 2016

C och L vill att de estetiska ämnena ska bli obligatoriska igen. Det sade partiernas kulturpolitiska talespersoner på Almedalen.

Detta innebär att det finns en riksdagsmajoritet om ett återinförande.

– Vi behöver samsyn i utbildningspolitiken. Ju fler partier som kan ena sig desto bättre, säger gymnasieminister Aida Hadzialic (S) till TT.

Estetiska ämnen slutade vara obligatoriska genom gymnasiereformen 2011, när Alliansen var vid makten. Sedan dess har allt fler elever valt bort ämnena frivilligt. På många skolor har de helt försvunnit.

Enligt Aida Hadzialic är de estetiska ämnena viktiga för Sveriges fortsatta konkurrens- och innovationskraft.

– Kunskap och kreativitet är lika viktiga. Vi ska ha en skola som är bildande som ger kreativa förmågor och som gör elever och samhället starkt och konkurrenskraftigt.

Just nu pågår en gymnasieutredning som ska presenteras och gå ut på remiss för synpunkter i oktober. Estetiska ämnena kan tidigast göra nydebut 2018, konstaterar Hadzialic.

Samtidigt betonar Bengt Eliasson, kulturpolitisk talesperson för Liberalerna, att partiet inte kommer att ställa sig bakom ett återinförande på bekostad av timmar i matte eller historia, rapporterar SVT Kulturnyheterna.

– Det är görbart men det blir ett hantverk att pyssla ihop det här. Experter och sakkunniga behövs för att det ska bli bra, säger Hadzialic till TT.

ur Lärarförbundets Magasin