Läs senare

Ett år av kamp och sorg på Kronan

av Örjan Björklund
12 Okt 2016
12 Okt 2016
Örjan Björklund Chefredaktör
Örjan Björklund
Chefredaktör

I dagarna är det ett år sedan en svärdbeväpnad gärningsman med rasistiska motiv tog sig in på Kronan i Trollhättan och dödade en elev, en lärare och en elevassistent. Det går inte att i ord beskriva den fasa och sorg de som berörs av detta fruktansvärda dåd har drabbats av.
Vi har besökt Kronan för att i alla fall försöka förstå och beskriva hur de som jobbar där har tagit sig igenom det senaste året — och hur de har det nu. Läs reportaget på sidorna 16—21 i detta nummer.

Det många av Kronans lärare går igenom just nu är inte bara minnena som årsdagen säkert väcker. De kämpar också med att få det psykiska lidande de har upplevt efter attacken erkänt som arbetsskada. De flesta har hittills fått negativa förhandsbesked från försäkringsbolaget Afa på sina an­sökningar om arbetsskada.

I detta nummer möter du ytterligare en lärare som varit med om en traumatisk händelse. I tolv år har Agneta Nilsson lidit av stora besvär, sedan en elev kastade ett bouleklot i hennes huvud, men Försäkringskassan vill inte ge henne livränta. Lärarförbundet, som stöttat henne i processen, trodde att hon skulle få igenom sina krav på ersättning. Men så blev det alltså inte.

Vi reder ut hur det fungerar med livränta och ger viktiga tips om vad du ska tänka på om olyckan skulle vara framme.

Från löpet

ur Lärarförbundets Magasin