Läs senare

Ett år för lärare – och journalister

av Örjan Björklund
14 dec 2017
14 dec 2017
Örjan Björklund
Chefredaktör

Nästa år är ett viktigt år för lärare – och journalister. Lärarförbundet håller en kongress där viktiga framtidsfrågor ska diskuteras. Samtidigt är det valår, då frågorna om skolan och om lärarnas arbetsvillkor förhoppningsvis ska dominera debatten. Det ska vi försöka bidra till.

2018 är ett år då ett nytt avtal ska förhandlas fram och många kommuner och skolhuvudmän har redan i förväg lovat att kompensera de lärare som inte fått del av lärarlönelyftet. Det ska vi bevaka att de också gör.

Nästa år är också ett år då kompetenta lärare som får koncentrera sig på undervisning och god, kvalificerad journalistik kanske blir viktigare än någonsin för demokrati, kunskapsbildning och för att sortera ut fakta från fejk. Det ska vi bidra till på alla sätt vi kan.

Vi ska fortsätta att bidra till den livaktiga lärardebatten.

Men ännu ett tag är det 2017, ett år som för oss på Lärarnas tidning varit hektiskt men bra.

Vi har som vanligt fått stor uppmärksamhet för många av våra granskningar. I början av året handlade det mycket om lärarlönelyftet och om vår enkät som visade att 7 av 10 lärare anser att de saknas resurser att möta elever i behov av särskild anpassning. I våras var det exempelvis vår granskning som visade att SD inte lagt ett enda skolpolitiskt förslag i 133 av landets kommuner.

Uppmärksammade blev bland annat också våra artiklar om Växjös modell för ersättning till vuxenutbildningen. Vår granskning av hur skolbolag använder vinster de gjort på svensk skolpeng till att expandera utomlands fick enormt genomslag.

Vi har även gjort uppskattade temanummer under året, ett om källkritik och senast om elevhälsa. Dessutom har vi under 2017 publicerat närmare 100 debattartiklar från lärare, förskollärare, rektorer, fritidspedagoger, fackligt förtroendevalda med flera. I inlägg och repliker har de lyft sina åsikter, farhågor, kunskaper och sin kritik i frågor som spänner från barngrupper i förskolan, till arbetsbelastning eller fackliga ställningstaganden.

Till den öppna, angelägna och livaktiga lärardebatten ska vi fortsätta att bidra. Men först ska både ni och vi få lite välförtjänt julledighet.

God jul och ett gott nytt 2018!

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin