Läs senare

”Den offentliga statistiken visar att barngrupperna minskat”

replikJohanna Jaara Åstrand går till hårt angrepp på statsminister Stefan Löfven för att ljuga om barngruppernas storlek. Detta trots att den offentliga statistik som finns på området visar att barngrupperna har minskat de senaste åren

27 sep 2019
”Den offentliga statistiken visar att barngrupperna minskat”

I en tid som präglas av faktaresistens, populism och falska nyheter är det anmärkningsvärt att gå till hårt angrepp och påstå att statsministern ljuger när officiell statistik presenteras. Om man anklagar någon för att ljuga bör man också kunna presentera fakta som stödjer sin anklagelse, vilket inte Jaara Åstrand gör. Jag diskuterar gärna brister i statistiken, men förskolans utmaningar förtjänar en sansad ton i debatten.

Skolverket statistik visar att barngrupperna i förskolan har minskat kraftigt de senaste åren och inte har varit så små sedan 1992. Under åren 2015 till 2018 minskade den genomsnittliga barngruppen från 16,7 barn till 15,4 barn per grupp. Det är en positiv utveckling som visar att regeringens politik har haft effekt.

Att minska barngrupperna i förskolan har varit en tydlig prioritering för regeringen. Vi har infört riktmärken för barngruppers storlek och investerar sedan 2015 närmare en miljard kronor per år i mindre barngrupper. I år höjs det bidraget till 1,2 miljarder kronor, vilket stärker förutsättningarna att fortsätta minska gruppernas storlek.

Det betyder inte att jag inte ser att personalen i förskolan har en tuff arbetsmiljö och att barngrupperna fortfarande är alldeles för stora på många håll i landet. Förskolan förtjänar att vi för en saklig debatt om dessa utmaningar. Att beskylla regeringen för lögner hör inte hemma i en sådan debatt.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin