Läs senare

Ett välkommet lyft för svenska skolan

av Örjan Björklund
07 dec 2016
07 dec 2016
Örjan Björklund Chefredaktör
Örjan Björklund
Chefredaktör

Det var då en välsignad jul, säger Karl-Bertil Jonssons ömma moder, när det visar sig att hennes son inte alls kommer att hamna på anstalt utan tvärtom är en fin och god människa. Lite av den känslan av julfrid kan kanske få infinna sig i Skolsverige efter att både Timss- och Pisa-rappor­ten visat på en ökning av svenska elevers kunskapsresultat.

För även om förbättringen sker från en låg nivå så är det ett trendbrott och något av en tidig och välförtjänt julklapp till den svenska lärarkåren. Tänk vad det vore skönt att nu slippa ett politiskt munhuggande om vems förtjänst det är att resultaten åter går uppåt. Tänk vad det i stället vore på sin plats med lite uppmuntran och erkänsla till dem som faktiskt gjort jobbet — Sveriges lärare — vilka under senare år alldeles för ofta fått höra att deras arbetsinsats och kunskaper inte duger.

Om Pisamätningar och mattesatsningar kan du läsa i detta nummer då vi bland annat besökt Sävsjö, där eleverna lyft sina matematikkunskaper ordentligt på senare år. Men vi återknyter också till det som var den stora skol­frågan i början av året: de många nyanlända eleverna och hur den svenska skolan skulle klara dem. Läs mer på sidorna 18—19. Missa inte heller att lösa vårt stora julkryss och få chansen att vinna fina priser.

God jul och gott nytt år, önskar vi på redaktionen!

Vi är tillbaka den 20 januari.

ur Lärarförbundets Magasin