Läs senare

Europafack kritiserar handelsavtal

Etuce, som är den europeiska grenen av världslärarfacket Education international (EI) är kritiska mot frihandelsavtalet mellan EU och USA, TTIP.

25 apr 2014

Etuce står för ”European trade union committee for education” och har Lärarförbundets Paula Engwall som vice ordförande. I ett uttalande uttrycker organisationen oro för att det nya handelsavtalet kan få negativa konsekvenser för utbildningsområdet, som ökad privatisering, avreglering och kommersialisering.

Syftet med TTIP (Transatlantic trade and investment partnership) är att få bort handelshinder mellan EU och USA. Det är fortfarande oklart vad utbildning kommer att ha för roll i avtalet. EI och Etuce lobbar för närvarande i såväl EU-parlamentet som i enskilda medlemsländer för att utbildning helt ska uteslutas.

– Vi har försäkrats att offentligt finansierad utbildning inte ska omfattas av TTIP, men de föreslagna undantagen är mycket oklara och kan komma att visa sig verkningslösa, säger EI:s generalsekreterare Fred van Leeuwen i ett uttalande.

ur Lärarförbundets Magasin