Läs senare

Fackkvinnor protesterar mot trakasserier i #inteförhandlingsbart

UppropÖver 1500 kvinnor från fackföreningsrörelsen gör nu ett eget upprop mot sexuella trakasserier – under namnet #inteförhandlingsbart. En av dem är Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
– Jag skulle bli väldigt förvånad om vår organisation är fredad från den här typen av händelser, säger hon.

av Lisa Blohm
22 Nov 2017
22 Nov 2017
Johanna Jaara Åstrand, Matilda Gustafsson, Ann-Charlotte Gavelin Rydman, Ann-Charlotte Eriksson, Line Isaksson och Eva-Lis Sirén är några av de 125 Lärarförbundet-kvinnor som skrivit under uppropet.

#Metoo-kampanjen har lett till vittnesmål från olika yrkesgrupper om tafsanden, sexism och våldtäkter. Skådespelare, jurister och kvinnor i teknikbranschen är några av dem som samlat sig i gemensamma upprop med mängder av vittnesmål om övergrepp – och om en kultur där övergrepp tystas ned och sexism bagatelliseras.

Nu är det fackligt aktiva – och före detta fackligt aktiva – kvinnors tur. På tisdagseftermiddagen publicerades deras upprop i tidningen ETC. I uppropet står det att ”Vår rörelse har lika stora problem med sexism och sexuella trakasserier som övriga samhället. Vi har samlat vittnesmål om våldtäkter, grova övergrepp och sexuella trakasserier. Gärningsmännen är ledare, anställda och förtroendevalda i våra egna förbund.”

I anonyma vittnesmål berättar fackkvinnorna om tjat om sex, vadslagning om vem som ska få ligga med en kvinna, hotfulla bankningar på dörrar, sexistiska skämt och fullbordade våldtäkter i samband med fackliga möten, kurser eller festligheter.

En kvinna berättar att när hon blev avdelningsföreståndare frågade en ombudsman vem som hon legat med på förbundet. En kvinna låter en man övernatta efter en afterwork med andra fackligt engagerade, eftersom han har långt hem. ”Går och lägger mig i mitt sovrum och somnar. Vaknar av att han kommer in i mig. Fryser till is i princip, och bara ligger där. Vi var aktiva på avdelningsnivå tillsammans i ett par år efter det och jag anmälde inte för jag ville inte skada rörelsen”, berättar hon.

Johanna Jaara Åstrand.

Lärarförbundet ordförande Johanna Jaara Åstrand är en av dem som har undertecknat.

– Det är ett jätteviktigt upprop. Det som sker med #metoo är historiskt och enormt kraftfullt. Vi vill också från Lärarförbundet vara tydliga med att vår organsation inte är någon fredad zon, säger Johanna Jaara Åstrand.

Hon känner dock inte till anmälningar om eller fall av övergrepp inom förbundet.

Johanna Jaara Åstrand säger att hon som kvinna och särskilt som ung kvinna inom fackföreningsrörelsen har varit i många situationer där hon utsatts för könsmaktsordning och härskartekniker.

– Jag har ju också internationella uppdrag. Då är det rätt vanligt förekommande att man bedöms utifrån olika premisser som inte har med uppdraget att göra. Jag har fått kommentarer om hur jag klär mig och ser ut.

Mycket handlar också om tystnadskulturen, anser Johanna Jaara Åstrand. Och om att man kanske väljer att inte protestera – för att inte förstöra stämningen, eller verka humorlös. Hon har själv varit i den situationen i fackliga sammanhang. Det är lätt att prata om att säga ifrån, konstaterar hon. Det är inte lika enkelt att göra det i praktiken,

– Då är det jag som bryter mot normen. Normen är att svälja och gå därifrån, säger Johanna Jaara Åstrand.

Undertecknarna av #inteförhandlingsbart skriver att vittnesmålen om övergrepp och sexism är för många för att blunda för. De räknar med att problemen går att komma tillrätta med, men att förändringen måste komma omedelbart.

Bland dem som har skrivit på finns ett antal förtroendevalda i Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund.

Lärarförbundet agerar

I samband med uppropet #inteförhandlingsbart öppnar Lärarförbundet en särskild mejladress, inteforhandlingsbart@lararforbundet.se, dit medlemmar kan mejla och berätta om sexuella trakasserier eller kränkningar inom fackförbundet.

Texten uppdateras senare i dag med kommentarer från Lärarförbundet.

Så här skriver förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand på Twitter.

Relaterad läsning

ur Lärarförbundets Magasin