Läs senare

Facklig demonstration mot nazism i sociala medier

ExtremismLärarförbundet och fem andra TCO-förbund i Göteborg gör gemensam sak. Tillsammans uppmanar de sin 60.000 medlemmar att i sociala medier stå upp för allas lika värde under parollen #sägNEjtillnazismen.

22 sep 2017

TCO Göteborg uppmanar sina medlemmar i bland annat Lärarförbundet att protestera mot nazism när Nordiska motståndsrörelsen (NMR) marscherar på stadens gator den 30 september.

– Vi som fackförening kommer att delta i den demonstration som sker i sociala medier, under hashtagen #sägNEjtillnazismen. Det är högaktuellt att försvara den värdegrund som vi vilar på, om alla människors lika värde, säger Helena Lückner, ledamot i Lärarförbundets styrelse i Göteborg.

Nazistiska NMR har fått tillstånd att demonstrera i samband med Bokmässan i Göteborg nästa vecka. Det har vållat debatt och orsakat protester en längre tid. Protesterna tog ny fart den 17 september, då NMR marscherade med fanor i just Göteborg – denna gång utan tillstånd och utan att polisen ingrep.

TCO Göteborg med sex fackförbund som aktiva medlemmar har nu beslutat att agera i samband med NMR:s demonstration. Organisationen ordnar ingen egen manifestation på gatorna, men uppmanar sina sammanlagt 60 000 medlemmar att ”efter egen övertygelse” delta i tillåtna och fredliga manifestationer som tar avstånd från nazismen. Organisationen skriver också en debattartikel i ämnet och har gjort en affisch med budskapet att stå upp mot nazismen.

Vårdförbundet uppmanar sina medlemmar att sätta upp affischer på arbetsplatser, lägga dem på fikabord och prata om att kamp för alla människors lika värde är viktig. Lärarförbundet kommer att sprida affischerna till sina ombud, berättar Helena Lückner.

Vad kommer du själv att göra den 30 september, när NMR marscherar?

– Jag kommer självklart att i min roll som privatperson delta i någon av de manifestationer som sker i Göteborg denna dag. Jag tycker att vi ska säga ett självklart nej till nazismen.

ur Lärarförbundets Magasin