Läs senare

Får jag föräldrapenning?

Fråga facketHär kan du ställa frågor om jobbet som lärare. Det kan handla om lön, arbetstider, arbetsmiljö, pensioner, föräldraförsäkring. Eller något helt annat.
Mejla din fråga till jobbfragan@lararnastidning.se. Du kan förstås vara anonym om du vill.

av Enikö Koch
16 Dec 2016
16 Dec 2016

Jag arbetar som klasslärare i en årskurs 2 och har ett vikariat på 100 procent, som ferie­anställning. Jag började min anställning den 17 augusti 2015 och slutar den 20 juni 2016. Jag är gravid och har funderingar angående föräldraledigheten.
Min anställning upphör två månader innan barnet föds. Har jag då rätt till föräldrapenning grundad på min nuvarande inkomst?
Från Försäkringskassan fick jag information att jag måste ha jobbat 240 dagar innan barnet föds, men det var lite oklart om det måste ha skett direkt innan, eller om jag kan vara arbetslös två månader före förlossningen.
Snart förälder

Svar: Du har rätt till föräldrapenning grundad på din inkomst som lärare, baserat på de uppgifter du har uppgett, enligt Försäkringskassan. Anställningen behöver inte vara ända fram till förlossnings­datum utan det räcker med den anställningstid du har. Du får vara arbetslös i två månader före förlossning utan att det påverkar din ersättning.

— Gravida har ett skydd att kunna avsluta en anställning inom ett halvår före beräknad förlossning och ändå få föräldrapenning grundad på den lön de haft, om de arbetat i 240 dagar, säger Maria ­Karlsson på Försäkringskassan.

ur Lärarförbundets Magasin