Läs senare

Får jag ledigt när jag fyller 50?

Fråga facketHär kan du ställa frågor om jobbet som lärare. Det kan handla om lön, arbetstider, arbetsmiljö, pensioner, föräldraförsäkring. Eller något helt annat.
Mejla din fråga till jobbfragan@lararnastidning.se. Du kan förstås vara anonym om du vill.

av Stefan Helte
16 dec 2016
16 dec 2016

Jag ska snart fylla 50 år och har hört att det sedan gammalt är så att lärare har rätt att vara lediga med lön när de fyller 50 år. Stämmer det?
”49-åringen”

Svar: Det stämmer. Men det gäller endast i företagsavtalet som Lärarförbundet har med Praktiska gymnasierna. I övriga kollektivavtal finns ingen rätt att vara ledig med lön vid 50-årsdagen.

Det kan dock finnas lokala arbetsgivare som har fattat egna sådana beslut. Om du får ledigt med lön eller inte vid din 50-årsdag beror alltså på vem du har som arbetsgivare.

Det finns andra tillfällen då du kan ha rätt till betald ledighet. De flesta av Lärarförbundets medlemmar har till exempel rätt att vara lediga med bibehållen lön om det finns synnerliga skäl. Det kan handla om en nära anhörigs svårare sjukdom, bortgång eller begravning, samt bouppteckning.

Detta gäller den som är anställd av kommun eller landsting, Svenska Kyrkan, Waldorfskola eller har en arbets­givare som tillhör Pacta eller KFS. Liknande regler gäller för statligt anställda.

För den som jobbar i privat skolsektor beslutar arbetsgivaren från fall till fall när en anställd har rätt till betald tjänstledighet. Detta gäller arbetsgivare som hör till Almega Tjänsteföretagen, Arbetsgivar­alliansen, Folkbildningsförbundet och KFO.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin