Läs senare

Färdigt lektionsmaterial om Nobelprisen redo dagen efter

LektionstipsHar du också rafsat ihop en lektion om Nobelpriset dagen efter tillkännagivandet? Nu kan lärare med höga ambitioner men lite tid få hjälp av Nobel Center. Dagen efter att en pristagare har offentliggjorts är materialet redo.

av Lisa Blohm
06 Okt 2017
06 Okt 2017
Annika Hedås Falk, Nobel Center. Foto: Alexander Mahmoud.

Satsningen är ny för i år. Annika Hedås Falk är chef för pedagogisk utveckling på projektet Nobel Center, som har nära koppling till Nobelmuseet.

– Det är många lärare som har efterfrågat det här och bett oss att göra ett lektionsmaterial, säger hon.

Hon har själv en bakgrund som svensklärare och vet hur det kan vara att stå där dagen efter att en J M Coetzee eller Wislawa Szymborska presenterats.

– Jag brukade alltid improvisera en lektion om litteraturpristagaren. Med väldigt blandad kvalitet, berättar Annika Hedås Falk, som är övertygad om att många lärare känner igen sig.

Nu hoppas hon att det nya materialet ska underlätta i klassrummen. Nobel Center får enligt henne reda på vinnarna samtidigt som alla vi andra. Men sedan arbetar en stor grupp med allt från Nobelmuseets lärare till webbredaktörer och översättare för att få materialet klart.

– Man får högre kvalitet, godkända bilder som man får använda och korrekta fakta. Vi har ju tid att kolla mer och att få det mer genomarbetat.

Bild från Nobel Centers lektionsmaterial.

Det material som tas fram vänder sig i första hand till högstadiet, men är tänkt att också fungera för mellanstadiet och gymnasiet. För varje Nobelpris finns ett bildspel, elevtext och lärarhandledning. Det finns också fördjupningsuppgifter, länktips och ofta en kort film. I filmerna förklarar någon ledamot i Nobelpriskommittén priset. Utgångspunkten är att nivån ska passa en tolvåring

Vad lärarna tycker om materialet vet inte Nobel Center än.

– Vi har fått jubelrop för att det finns, men inte hunnit ta emot någon riktig feedback, säger Annika Hedås Falk.

Länk till lektionsmaterialet. 

 

ur Lärarförbundets Magasin