Läs senare

Farlig kamp för existensen

Ordföranden i Zimbabwes största lärarfack slåss för anständiga löner.
— Vi har långt kvar till en acceptabel nivå, säger Tendai Chikowore.

18 nov 2010
Farlig kamp för existensen
Foto: Jonas Eriksson

I Zimbabwe vill lärarna också ha högre löner. Men där handlar lönekampen om att över huvud taget kunna överleva.

— Vi har långt kvar till en acceptabel nivå, säger Tendai Chikowore.

Hon har satt på sig ett par värmande handskar. Ordföranden i Zimta, Zimbabwes största lärarfackliga organisation, fryser på sitt tillfälliga besök i Sverige, över tusen mil hemifrån.

Zimbabwe, med 13 miljoner invånare i sydöstra Afrika, har under de senaste tio åren skakats av politiska och ekonomiska kriser.
I början av 2009 var inflationen uppe i 231 miljoner procent. Enligt FN är den förväntade livslängden nu lägst i världen, på grund av raset i befolkningens levnadsstandard och på grund av tusentals dödsfall i aids.

Flera miljoner människor har flytt landet av ekonomiska och politiska skäl, bland annat många lärare. Lärarna har usla löner och många lärare på landsbygden har drabbats av politiskt våld.

— De lärare som stödde den politiska oppositionen kunde bli slagna och torterade. För många var livet i fara, berättar Tendai Chikowore.

2009 tvingades regeringspartiet ZANU-PF, under ledning av den omstridde president Robert Mugabe, att bilda en samlingsregering med två oppositionspartier. Detta har stabiliserat situationen i oroshärden Zimbabwe.

— Omständigheterna har förändrats. Det är bättre nu, förklarar Tendai Chikowore.

Hennes hår är uppsatt i en knut som blommar ut i ett hav av små, små brunsvarta flätor. Från öronen dinglar ett par guldfärgade örhängen. Det finns ett stråk av sorg i blicken. Men hon ler brett och varmt.

Även om den värsta krisen i Zimbabwe är över går kampen för anständiga villkor för landets lärare vidare. En lärare tjänar 176 dollar i månaden. Men en familj behöver 500 dollar i månaden för att klara existensminimum.

Den fackliga kampen hade kanske inte varit möjlig utan Lärarförbundet, som sedan mitten av 1980-talet samarbetar med och stöder Zimta. Zimbabwierna kan inte nog lovorda samarbetet med det svenska lärarfacket.

— Utan Lärarförbundet hade Zimta fallit sönder för länge sedan, säger Tendai Chikowore.

Hon ger ett exempel: Under valutakrisen 2008—09 stängde många skolor och lärarna fick inte lön på åtta—nio månader. Zimta fick inte in medlemsavgifter och förbundet hotades av kollaps. Då sköt Lärarförbundet tillsammans med lärarfack i några andra länder till pengar, så att verksamheten kunde säkras.

Men Zimta har också saker att lära Lärarförbundet. Till exempel metoden att skicka SMS till alla medlemmar vid akuta lägen.

— Om vi ska demonstrera nästa dag kan vi blixtsnabbt nå ut till alla medlemmar. SMS har verkligen ändrat vårt sätt att arbeta.

Personligt
Tendai Chikowore

Aktuell Föreläsare på Lärarförbundets kongress.

Uppdrag Ordförande i Zimbabwe Teachers’ Association.

Lärarbakgrund Lärare i de lägre stadierna.

Ålder 47.

Längtar efter Sadza (tjockt mos av majsmjöl).

Bästa Sverige-minne Att åka släde och göra snöänglar i Sälen.

ur Lärarförbundets Magasin