Läs senare

Finansministern kan inte lova nya pengar till skolan

BESPARINGARUpproret mot nedskärningarna i skolan fortsätter. I slutet av förra veckan anslöt sig även skolledarna till protesterna. Men finansminister Magdalena Andersson (S) har inga lugnande besked att ge.

av Emma Olsson
03 jun 2019
03 jun 2019

 

Förskoleupproret, Lärarupproret, Fritidshemsupproret – alla jobbar för att kommunerna ska sluta skära ner på skola och barnomsorg. Inom samtliga grupper vittnar personal om större barngrupper och färre anställda.

I förra veckan gick ett flertal representanter för Lärarförbundet ut och krävde mer pengar till skolan.

Enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL) saknas 20 miljarder kronor inom välfärden.

Finansminister Magdalena Andersson säger att det visserligen kommer 5 miljarder där en stor del går till skolan, och att de 475 miljoner kronorna till lärarassistenter landar i kommunerna kring halvårsskiftet. I övrigt har hon inget att lova förskolan, skolan och fritidshemmen.

– Vi har ett tufft budgetarbete framför oss i höst. Vi Socialdemokrater prioriterar det här i budgetarbetet, men jag samarbetar med partier som inte gör samma prioriteringar som vi, säger Magdalena Andersson.

Ett konkret arbete för Socialdemokraterna består i att skapa majoritet för de 20 välfärdsmiljarder som SKL säger sig behöva.

– Jag ser att behoven i förskola och skola kommer att öka och att vi kommer att behöva växa. Men vi har en riksdagsmajoritet som lutar åt höger, och som prioriterar minskade skatter, säger Magdalena Andersson.

Det är deras fel?
– Det är ingens fel. Det är den parlamentariska situation vi har. Vi har inte majoritet, säger hon.

Problemet för kommunerna är att de står inför besparingar, dels på grund av minskade skatteintäkter, dels på grund av att statsbidragen inte ökar i samma takt som utgifterna – vilket har lett till nedskärningar på många håll.

ur Lärarförbundets Magasin

Lärarnas tidning frågar

Hej! Får vi ställa en fråga?
Vi undrar om du är: