Läs senare

Fler behöriga efter exercis

Så gör viMåndagsmorgnar är det uppställning som gäller för både elever och lärare på Ölyckeskolan i Eslöv. De formerar sig klassvis på skolgården och lyssnar till sin rektor, den före detta officeren Truls Katsler.

av Niklas Arevik
13 apr 2017
13 apr 2017

— Fördelen är att jag kan prata med alla samtidigt och ge ett och samma budskap. För mig är det viktigt att ha en nära relation med eleverna, säger han.

Sedan Truls Katsler tillträdde som rektor på skolan för tre år sedan har hans militära bakgrund färgat verksamheten, som har fått ett större fokus på disciplin. Och ingen kan förneka att det gett resultat. På tre år har andelen elever behöriga till gymnasiet ökat från 74 till 95 procent.

Truls Katsler.

— Jag har jobbat hårt med ordning, trygghet, studiero och tydliga förväntningar, men också fördubblat antalet specialpedagoger.

Han anser att det kan vara en fördel att ha officersbakgrund som rektor.

— Försvaret har en gedigen ledarskapsutbildning, vilket är något som saknas på lärarutbildningarna i dag. Men självklart är det två olika världar vi talar om.

Borde fler ta efter ditt recept?

— Där är jag kluven. Varje rektor måste få leda på sitt vis. Men jag tror att skolan generellt skulle må bra av att ställa högre krav. Jag har även jobbat i miljonprogram och det kan ofta finnas förklaringar till varför elever stökar — men inte ursäkter.

Truls Katslers metoder har även väckt intresse hos utbildningsdepartementet. Gustav Fridolin har bokat in ett besök i slutet av april.

ur Lärarförbundets Magasin