Läs senare

Fler ska kombinera lärarstudier med jobb

LÄRARBRISTENRegeringen vill att fler lärarstudenter ska kunna kombinera studier med jobb, och lägger 30 miljoner kronor på att utöka den så kallade Dalamodellen under nästa år.

30 dec 2019

Pengarna fördelas på ett antal lärosäten från norr till syd. Högskolan i Dalarna är det lärosäte som tilldelas mest pengar, fem miljoner kronor. Det var även där som utbildningen först kom till, som ett projekt för att utbilda fler lärare till regionen. Sedan dess har konceptet med studier kombinerat med deltidsarbete som lärare i skolan spridits till flera delar av landet.

De nya arbetsintegrerade grundlärarutbildningarna på Malmö universitet hade exempelvis ett mycket högt söktryck inför hösten, har Sydsvenskan tidigare rapporterat.

– Det verkar vara ett väldigt tilltalande koncept, även om det ju är krävande, sade Anders Olsson, utbildningschef på Lärande och samhälle på universitetet, till tidningen.
Pengarna som regeringen lägger ska kunna användas för bland annat samordning med huvudmän och för särskilda insatser för rekrytering av studenter.

”Utbildningsformen har ökat antalet sökande till lärarutbildningen och även lockat nya grupper till lärarutbildningen. Med denna satsning vill vi möjliggöra för utbildningsformen från norr till söder i hela landet”, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Hit går pengarna

   Umeå universitet: 3 miljoner kronor
   Linköpings universitet: 2 miljoner kronor
   Karlstads universitet: 3 miljoner kronor
   Malmö universitet: 3 miljoner kronor
   Mälardalens högskola: 2,5 miljoner kronor
   Högskolan i Borås: 2 miljoner kronor
   Högskolan Dalarna: 5 miljoner kronor
   Högskolan i Gävle: 1,5 miljoner kronor
   Högskolan Kristianstad: 3 miljoner kronor
   Högskolan Väst: 3 miljoner kronor
   Södertörns högskola: 2 miljoner kronor
   Källa: Regeringskansliet

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin