Läs senare

Ny Sifo-undersökning: 95 procent av föräldrarna kräver behöriga lärare

LÄRARBRISTENLärare själva har länge larmat om bristen på behöriga kollegor. Nu kliver föräldrarna in.
95 procent säger i en ny Sifo-undersökning att det är viktigt, eller mycket viktigt, att en behörig lärare undervisar deras barn.

av Emma Olsson
20 aug 2019
20 aug 2019
Ny Sifo-undersökning: 95 procent av föräldrarna kräver behöriga lärare
Två av tre föräldrar anser det är mycket viktigt att deras barn har behöriga lärare.

För 25 år sedan, när föräldrarna till dagens förstaklassare började skolan, hade 9 av 10 lärare fullständig utbildning. Idag är den siffran 7 av 10 – men varierar stort mellan olika skolor och huvudmän.

Nu visar en ny Sifo-undersökning, som Lärarförbundet har beställt, att 95 procent av föräldrarna anser att det är viktigt med behöriga lärare. 66 procent svarar att det är mycket viktigt.

– Där lärare saknas förnekas ju faktiskt eleverna sin lagstadgade rätt till kunskap och stöd och dessutom slår lärarbristen hårt på befintliga lärares arbetssituation. Det är bara legitimerade lärare som kan ansvara för undervisning och betygsättning och därför blir pressen extra tuff på de få lärare som finns på dessa skolor, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet.

Siffrorna kommer från Sifo, som undersökt frågan för Lärarförbundets räkning.

Sedan tidigare visar Lärarförbundets beräkningar att det under de fem närmsta åren kommer att saknas 77 000 heltidstjänster, 187 000 fram till 2031.

– Långsiktigt kan lärarförsörjningen bara tryggas genom att skolan ges tillräckliga ekonomiska resurser och att vi lärare ges rimlig arbetsbelastning. Men ett sätt att snabbt förbättra situationen vore att rikta insatser mot de obehöriga som redan är anställda i skolorna. Personer med både engagemang och erfarenhet som ännu inte tagit sin lärarexamen, säger Johanna Jaara Åstrand.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin