Läs senare

Förändring är det enda konstanta

av Örjan Björklund
08 jun 2017
08 jun 2017
Örjan Björklund
Chefredaktör

Efter 23 år i samma bostadsområde har vi flyttat. Från förort till stan, från radhus till lägenhet, från invanda rutter till nya vägar. Det är läskigt, spännande och roligt och lite av en milstolpe att hänga upp sina minnen på.

En av de nya saker som flytten inneburit är att jag nu kan gå till jobbet. Under promenaden i morse insåg jag att även om en flytt är en ganska stor och påtaglig förändring så har ju knappast heller åren i förorten varit en lång räcka av samma sak vareviga dag.

Tvärtom. Vid närmare eftertanke har milstolparna närmast avlöst varandra. Människor har dött, barn har fötts, vuxit, börjat skolor, flyttat hemifrån.

Det har fyllts jämnt i stigande tal, det har byggts om, bytts jobb, varit kriser, eufori och jag vet inte allt. När man tänker efter har nästan inget varit detsamma — utom adressen.

Det är väl helt enkelt som Herakleitos konstaterade redan för länge sedan: Förändringen är det enda konstanta.

Så även hos oss på Lärarnas tidning, vilken också förändrats en hel del. På vår webb, som ju fick ett helt nytt utseende i vintras, har vi exempelvis jobbat med att utveckla presentationen av vår journalistik. Webb-tv, livesändningar och en form av webbfilmer som kallas explainers är bara några av de nyare inslagen. Mest sedda webbfilm handlar om de stora barngrupperna i förskolan. Den har visats över 20 000 gånger.

Sedan har vi förstås skrivit en väldig massa vanliga webbartiklar. Att en av dessa delas 1 000—2 000 gånger i sociala medier är inte längre något ovanligt. Det betyder att viktiga lärarfrågor når allt fler.

Även papperstidningen har under året genomgått förändringar, där vi utvecklat och försökt tänka nytt, inte minst när det gäller layout och presentation. Det arbetet kommer att fortsätta under hösten.

Men före det tänker vi, precis som ni, få lite viktig och välförtjänt vila. Gärna utan några oönskade omvälvningar.

Det här är den sista tidningen före sommaren och nästa nummer kommer den 18 augusti. Men vår webb håller vi i gång ända fram till och med Almedalsveckan.

Jag önskar dig en oförändrat skön och avkopplande sommar!

ur Lärarförbundets Magasin