Läs senare

Förbjöd de orangea tröjorna – anmäls av Lärarförbundet

UpproretGöteborgs stad förbjöd förskollärarna att bära Förskoleupprorets oranga tröjor. Idag, på förskolans dag, anmäls de till Arbetsdomstolen av Lärarförbundet.

av Emma Olsson
16 maj 2019
16 maj 2019
Förbjöd de orangea tröjorna – anmäls av Lärarförbundet
Den orange t-shirten med Förskoleupprorets budskap har vållat stora diskussioner på flera förskolor. Foto: Per Knutsson

Den orange tröjan väcker känslor. Sedan tidigare finns en anmälan till Justitieombudsmannen mot Partille kommun, som förbjöd anställda att bära plagget.

Samma förbud finns inom Göteborgs stad, som hotar anställda som bär tröjan med indragen lön. Nu väljer Lärarförbundet att lämna in en stämningsansökan, eftersom man menar att arbetsgivaren bryter mot MBL.

– Det är väldigt allvarligt att man inför den här typen av regler utan att man har samverkan med facken, när det uppenbarligen påverkar all personal, säger Camilla Brown, enhetschef för avtal och juridik på Lärarförbundet.

Andrea Meiling, ordförande i Lärarförbundet Göteborg, säger att varken kommunen eller SKL intresserat sig för Lärarförbundets invändningar.

– Kommunen tycker inte att vi har med det att göra, eftersom Förskoleupproret är en fristående organisation. Men det är våra medlemmar som drabbas, säger hon.

Hittills har det inte blivit fråga om några fall av indragen lön.

Men ytterst är det en yttrandefrihetsfråga, menar Andrea Meiling.

– Jag har aldrig varit med om att man har diskuterat personalens kläder tidigare. Förskolelärare har inte arbetskläder, de jobbar i sina egna. Det finns en lång tystnadskultur i Göteborg, och den har blivit värre, säger hon.

I en debattartikel i GT kommenterar hon stämningen, tillsammans med Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand:

”Arbetsgivare som lägger tid och kraft på att skapa en tystnadskultur på arbetsplatserna borde i rent eget intresse skifta fokus. Förskoleupproret är ett stillsamt men alarmerande uttryck för en bristande arbetssituation”.

Lärarnas tidning söker representanter för Göteborgs stad.

Klicka på bilden för att komma till alla artiklar om upproret bland lärare 2019.

ur Lärarförbundets Magasin

Lärarnas tidning frågar

Hej! Får vi ställa en fråga?
Vi undrar om du är: