Ingår i temat
Värdegrund (LT)
Läs senare

Förnedrings-tv fascinerar

Vad tycker barn om tv-program med förnedringsinslag, som "Idol" och "Fear factor"?
Elakt men underhållande, säger Aleksa, Hussein och Nora.

02 mar 2011

En kvinna sitter på en pall, huvudet sticker upp i en genomskinlig låda. Bredvid står en man och släpper ner råttor. Snart springer fyra, fem råttor runt tätt intill kvinnans ansikte, de nosar och nafsar, hon kvider och gråter. Då börjar mannen placera stora svarta spindlar på hennes huvud.

Tv-programmet heter »Fear Factor«. Om deltagarna går med på, och klarar, de olika uppdragen kan de vinna 50.000 dollar.

— Det är som »Fångarna på fortet«, fast de får göra mycket läskigare grejer. Och så vinner de mer pengar.

Hussein Hammoud och Aleksa Vukmirovic går i sexan på Gamlestadsskolan i Göteborg. När de tittar på tv blir det gärna »Fear Factor«. Eller »World Wrestling Entertainment« (WWE) — brottning som underhållning där extremt stora, monsterlika stuntmen slåss, antingen med eller utan tillhyggen på en arena inför en stor publik.

Går det inte att se programmen på tv finns det mängder av klipp på Youtube.

— Det står att det kan vara livsfarligt att försöka göra det de gör hemma, men jag vet flera som försökt ändå. Jag känner till några äldre killar som pratar om WWE hela tiden och som tvingade de som var yngre att slåss så där, berättar Hussein Hammoud.

— Mina småbröder började också bråka jättemycket efter att de sett det där programmet. Nu får de inte titta mer för min pappa, säger Aleksa Vukmirovic.

I Serbien, som Aleksa kommer från, går ett program som handlar om artister som flyttar in på en bondgård. Det är mycket bråk, intriger och sex.

— De gör en massa snuskiga grejer och skämmer ut sig själva. Jag fattar inte att de går med på det, säger han.

Musikprogrammet »Idol« kan i jämförelse verka helt oskyldigt men det väcker också känslor.

— Man blir nästan ledsen när man ser på det. Det måste kännas pinsamt att stå där och höra att man sjungit dåligt, säger Hussein Hammoud.

Varken Hussein eller Aleksa skulle kunna tänka sig att säga så elaka saker till en kompis. Men de tror ändå att det finns en risk att bli påverkad så att man blir lite taskigare själv.

Nora Svensén som går i sexan på Blommensbergsskolan i Stockholm vet att hon har blivit påverkad. När hon gick i trean brukade hon och hennes kompisar leka »Idol«.

— Det gick väl bra så länge man inte var seriös, men ville man göra något lite mer på allvar så kunde det bli en del elaka kommentarer, säger hon.

Numera är Nora Svensén helt medveten om spelet bakom den här typen av program. Elakt och förnedrande är det för att det ska bli bra tv. Och lite får ju deltagarna skylla sig själva, de vet ju vad de ger sig in på, tycker hon.

Men varför är det kul att titta på när någon gör bort sig?

— Jag har faktiskt tänkt på det och jag vet inte. När vi tittar hemma så skrattar vi först, trots att det är superelakt, men sedan kan jag få dåligt samvete. Det är ju också ganska hemskt, när man tänker efter. 

Alla artiklar i temat Värdegrund (LT) (11)

ur Lärarförbundets Magasin