Läs senare

Förskola blev engelskspråkig – över en natt

FörskolanFrån en dag till en annan blev förskolan Myrlejonet i Täby engelskspråkig, enligt föräldrarna vars barn plötsligt inte förstod vad pedagogerna sa.

08 Maj 2017

– Det var en klassisk svensk förskola tills efter sportlovet. Då blev den engelsk över en natt. Vad skulle du tycka om någon över ett sportlov får personalen att fly på dina barns förskola och kommer undan språkkrav med att den ”blivit engelsk”? Mitt barn förstår inte vad personalen säger, säger en förälder till Dagens Nyheter, som skriver om saken.

Kommunen, norr om Stockholm, har fått in klagomål från 21 olika vårdnadshavare och kräver nu att förskolan börjar kommunicera på svenska igen. Språkbytet saknar stöd i skollagen.

Det var i samband med att förskolan fick en ny chef som språkbytet skedde.

– Det kan vara en brist på kommunikation. Men samtidigt står det klart och tydligt på hemsidan att det är ”bilingual”, fast jag kan förstås inte förutsätta att föräldrarna går in på hemsidan. Att det inte varit förankrat vet vi. Nu jobbar jag med att informera, säger chefen Adriana Marx Norén.

Föräldrarna är även kritiska till den engelska som talas på förskolan. Det finns inget krav på att den anställda personalen har engelska som modersmål och de genomgår inga språktest.

ur Lärarförbundets Magasin