Läs senare

Förskola stoppar Luciafirande

TraditionerEn förskola i Motala slopar Luciafirandet inför publik. Enligt chefen är det både för barnens och föräldrarnas skull.

av Daniel Persson
26 nov 2018
26 nov 2018

Förskolan Kärrbacken har beslutat att ställa in det traditionella Luciauppträdandet i år och det av flera skäl. Förskolechefen Anna Karmskog säger att beslutet är taget inom ramen för skollagens bestämmelser gällande diskriminering och kränkande behandling. Hon tycker att firandet sätter press på både föräldrar och barn.

– Många köper in Luciadräkter och tomtedräkter för ett tillfälle. Det känns inte rätt att utsätta vårdnadshavare för det, att de ska tvingas köpa dessa. Alla har inte den ekonomi som krävs, säger hon till Motala Vadstena Tidning.

Lucia i förskolan

Är det bra att stoppa Luciafirandet på förskolor?

Förskolechefen menar att barnen också blir utsatta, att en stor folksamling och publik gör många oroliga och ledsna. Hon anser det också tveksamt ur ett genusperspektiv att barnen ska gå på rad i ett Luciatåg.

Beslutet presenterades på ett föräldramöte förra veckan och mötte en del upprörda reaktioner.

– Hur ska vi föräldrar förklara det här för våra barn som längtat och valt ut kostymer? Min son blev jättebesviken, säger Jessica Gunninge, som har barn på förskolan, till Motala Vadstena Tidning.

En som inte blir besviken är kolumnisten Alex Schulman, som i sin krönika i Expressen välkomnar lussestoppet och önskar sig det på fler håll.

”Det är väl ändå sympatiskt. Och helt rimligt. Hoppas lusseförbudet sprider sig vidare, jag skulle gärna se det på mina barns förskola, så slapp man sitta där och lida med de skrämda barnen igen” skriver han.

ur Lärarförbundets Magasin