Läs senare

Förskolan är inte till för att konkurrera med föräldrarna

ReplikBarn som går i en välfungerande förskola får det bästa av två världar. Problemet är att det finns föräldrar som överanvänder förskolan för att få egentid och glömmer bort att även barnen behöver en paus då och då, skriver förskolläraren Emelie Frank i en replik på kollegan Marie Rydells debattinlägg.

13 nov 2017

Vad man har för syn på förskolan är väldigt olika och skapar ofta diskussioner, men när en förskollärare lyfter fram förskolan som ett ställe där vi konkurrerar med hemmet känner jag inte igen mig alls.

Förskolan är inte något hem och ska inte vara något hem. Det är en skolform med förhoppningsvis högutbildade lärare som kan organisera arbetet med barns utveckling och lärande på ett varierat, roligt, utmanande, intressant och lekfullt sätt – både på gruppnivå och på individnivå.

Barn som går i en välfungerande förskola får det bästa av två världar, dels i förskolan och dels i sitt hem med sin familj. Om barnet går i förskolan försvinner väl inte föräldrarna? Kan man inte upptäcka naturen både med kompisar på sin förskola och sina föräldrar? Då får barnen olika erfarenheter och kunskaper. Det ena utesluter väl inte det andra?

Det finns bekymmer, det kan jag hålla med om. Grupperna får inte bli större, vi som är förskollärare måste få bättre förutsättningar att utföra vårt uppdrag och det måste ställas högre krav på att anställa legitimerade förskollärare. Det blir ingen hög kvalitet med bara en förskollärare i förskolan, man måste vara fler för att utveckla och förbättra arbetet utifrån styrdokumenten.

Det finns en del föräldrar som ska träna, ha egentid, handla, åka på egen semester med mera. Detta är inte förskolan till för.

När det gäller föräldrarna behövs det förtydliga vem förskolan är till för – barnen. Alla barn får leka och lära tillsammans med andra under en viss tid, precis som i grundskolan, men måste föräldrarna arbeta, som de flesta gör, utgår barnets vistelsetid från föräldrarnas arbetstider.

Om LT Debatt

Det här är en debattartikel. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Debattera hos oss!

Välkommen att göra din röst hörd i Lärarnas tidning. Vi efterlyser debattinlägg om såväl skolpolitik som lärarnära professionsfrågor.

Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort. Mejla till debatt@lararnastidning.se

Problemet är att det finns en del föräldrar som glömmer bort att barnen också behöver semester, en paus då och då. Det finns en del föräldrar som ska träna, ha egentid, handla, åka på egen semester med mera. Detta är inte förskolan till för.

Så mina upplevelser handlar inte om att en del föräldrar tvivlar på sin kompetens på grund av förskolan och tror att förskolan är bättre än föräldrarna, utan att synen på förskolans uppdrag har missuppfattats och används fel.

Marie Rydell, jag hoppas du hittar tillbaka till varför du ville utbilda dig till lärare i förskolan och arbetar för en bättre förskola som gynnar oss alla och arbeta för att utveckla och förbättra samarbetet med föräldrarna.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin