Läs senare

Förskolekök i Eskilstuna utsett till ”årets bästa”

FörskolanTunavallens förskola i Eskilstuna har utsetts till Årets bästa förskolekök av White Guide Junior. Vinstreceptet? Ät med barnen, prata mat och låt dem vara med i köket.

av Mats Thorén
20 Sep 2017
20 Sep 2017

Förskolan Tunavallen i Eskilstuna bjuder ”de minsta matgästerna på en gastronomisk äventyrsresa i förstaklasskupén – dag efter dag”, enligt White Guide Junior -juryn.

Emma Lund kock Tunavallens förskola i Eskilstuna, som blev årets förskolekök 2017 enligt White guide junior.
Emma Lund, kock på Tunavallens förskola.

Hur lyckas ni med det Emma Lund, kock på Tunavallens förskola?

– Vi känner matglädje och vill verkligen nå ut till barnen. Vårt fokus är att få de nöjda. Det är viktigt att de kommer in i matsalen med glädje och går därifrån glada, mätta och belåtna.

Emma Lund jobbar medvetet pedagogiskt med måltiderna.

– Vi som lagar maten äter med barnen varje dag. Vi är med och kollar responsen och försöker få dem att prova nytt, utmana deras smaker.

Barnen är med i köket en eller ett par gånger i veckan på eftermiddagen. De får till exempel hjälpa till med mellis, pressa egen juice, göra smoothie eller grönsakstallrikar. Ibland bakar de bröd som serveras till frukost dagen efter.

– Barnen får gärna vara med i produktionen så att de får upptäcka och lära känna grönsaker på nya sätt. Det gäller att väcka intresset. En morot kan se ut på så många olika sätt. Vi har röda, vita och gula. Inte bara orangea. Råa, kokta, rivna och som chips. Är de med i köket vet de: det är bara en vanlig morot och då vågar de prova.

Dagens mat på förskolan Tunavallen i Eskilstuna: Kålpudding med rårörda lingon.

Varje dag har serveras en stor salladsbuffé med sex olika sorters grönsaker. Den får barnen börja äta av innan själva måltiden. De gör att fler vågar prova.

Cirka två tredjedelar av maten som serveras är ekologisk. Förskolan har också ett samarbete med kommunens stadsodling, men bara sommartid.

Varje dag finns ett vegetariskt alternativ, som görs så likt huvudrätten som möjligt, på buffén. En dag i veckan är det bara vegetariskt mat.

Har ni tips på hur andra förskolor kan bli lika bra som er?

– Börja med att äta med barnen. Det är det viktigaste. Prata mat. Och ha inga stängda dörrar till köket.

Vilken är den populäraste maträtten?

– Det är mycket med köttfärs. Köttfärssås med spaghetti, pannbiff med gräddsås, och köttfärslimpa. Fisk äter de jättebra, det serverar vi en gång i veckan.

Vad betyder utmärkelsen för er?

– Jättemycket. Ett kvitto på att vi jobbar åt rätt håll.

Hur kommer ni fira?

– Vi får se. Självklart vill vi göra något med barnen. Och med pedagogerna och förskolechefen – det är viktigt att de är med på tåget.

White guide junior

Idén med White guide junior är att den ska ”bidra till att höja kvaliteten på den offentliga gastronomin genom att lyfta fram och sprida goda exempel från senio- och skolmatssverige.”

Årets förskolekök: Tunavallens förskola, Eskilstuna. 

Årets förskolekock: Miljana Vulovic, Hamiltons förskola, Helsingborg.

Årets skolrestaurang: Nannaskolan, Uppsala.

Årets skolkock: Rasmus Dahl, S:t Petri skola, Malmö.

ur Lärarförbundets Magasin