Läs senare

Förskoleupproret: Fler engagerar sig fackligt

UPPRORETCenterpartiet och Vänsterpartiet är klara för rundabordssamtal med Förskoleupproret i höst. Det står klart efter att de orangeklädda upprorsledarna har träffat samtliga partier i utbildningsutskottet.

av Emma Olsson
14 jun 2019
14 jun 2019
Förskoleupproret: Fler engagerar sig fackligt
Katrin Nörthen, förskollärare och en av organisatörerna bakom Förskoleupproret. Foto: Privat, TT

Förskoleupprorets medlemsantal på Facebook växer. 32 200 personer följer intresserat vägen framåt för de förskollärare, barnskötare och andra som sedan 2015 protesterar mot nedskärningar och dålig arbetsmiljö i förskolan.

– Engagemanget i gruppen ökar, vi får fler frågor om vad man kan göra ute i verksamheterna och vi upplever att fler engagerar sig fackligt. Vi hänvisar hela tiden till facket i frågor som kräver juridisk kunskap, säger Katrin Nörthen, en av organisatörerna.

Målet med politikermötena är uppfyllt.

– Att få en relation med dem i utbildningsutskottet och en diskussion kring lösningar, säger hon.

Nu är nästa kliv ett rundabordssamtal med alla partier den 6 november i Stockholm. Exakt vad samtalet ska leda till vill Katrin Nörthen inte säga.

– Det är ännu litegrann höljt i hemlighet, vi vill ha respekt för politikerna och inte skapa falska förhoppningar. Men syftet är att komma närmare varandra och diskutera samsyn kring vad förskolan behöver. Vi vill sammanföra deras politiska kunskap med vår kunskap om verksamheten, säger hon.

Än så länge är Centerpartiet och Vänsterpartiet klara för samtal.

– Men alla partier är positiva, även om vi inte fått skriftligt än.

ur Lärarförbundets Magasin