Läs senare

Förskollärare dokumenterar – men hinner inte reflektera

ALMEDALENFörskollärare är duktiga på att samla iakttagelser och dokumentera arbetet. Men de har sällan tid att reflektera kring det insamlade.

Det framkom vid ett förskoleseminarium i Almedalen på tisdagen.

av Stefan Helte
03 jul 2018
03 jul 2018
Anders Arnqvist, professor och utbildningschef på Rektorsprogrammet vid Uppsala universitet

Anders Arnqvist – förskollärare, professor och utbildningschef på Rektorsprogrammet vid Uppsala universitet – utvecklade en närhistorisk exposé om hur kvalitetsarbetet på Sveriges förskolor har utvecklats under de senaste decennierna.

– Allt var inte bättre förr. Men en del var faktiskt det. En stor förändring är att det nu kommer massor av krav på redovisning av vad vi gör i förskolan, sammanfattade han.

Professorn pekade på den utveckling förskolan har genomgått:

Kraven har ökat på att bedöma barnens utveckling, genomföra pedagogisk dokumentation och redovisa kvalitet.

Sedan 2011 ställer skollagen krav på att arbetet i förskolan ska baseras på forskning och beprövad erfarenhet. Men det finns en hake:

– Det hade varit bra om de som skrev in kravet på forskning och beprövad erfarenhet i skollagen också hade skrivit vad det är. Men nej, det gjorde de inte. Så vi lever med ett krav som vi inte riktigt vet vad betyder, sa Anders Anqvist.

Kravet har, enligt flera rapporter, gjort att förskollärare och förskolechefer samlar in mycket dokumentation.

– Men de får sällan tid att reflektera kring och fördjupa de kunskaperna. Det är lite som med moderna mobiler – vi är duktiga på att ta jättemånga bilder. Men hur bra är vi egentligen på att titta på dem?

ur Lärarförbundets Magasin