Läs senare

Förskollärare Sveriges ambassadör för eTwinning

NätverkHallå där! Karin Ceder, förskollärare i Piteå, som har utsetts till eTwinning-ambassadör av Universitets- och högskolerådet.

av Niklas Arevik
11 okt 2017
11 okt 2017
Karin Ceder, förskollärare i Piteå.

Vad är eTwinning?

– Det är en mötesplats, en plattform för lärare och annan skolpersonal, från förskolan upp till gymnasiet, där man kan samverka med skolor i andra länder.

Hur går det till konkret?

– Du går in på etwinning.net och registrerar dig. Sen kan du starta ett projekt. Skolelever får en egen inloggning. I förskolan sker kommunikationen mest mellan pedagogerna, men vi kan också skypa och skicka filmer till varandra. Man kan säga att vi reser utomlands utan att behöva åka någonstans.

Kan du ge exempel på ett projekt?

– ”Vad finns under våra fötter?” genomförde vi med en förskola på Island. Vi ställde frågan till barnen som svarade ”skor”, ”pinnar”, ”svamp”, ”blåa stövlar” och ”myror”. Så fick de ta bilder, som vi skickade till Island. Deras barn svarade ungefär samma sak, förutom ett svar som var lava! Då började vi prata om vulkaner och byggde en egen vulkan.

Vad ska du göra som ambassadör?

– Jag ska försöka få fler ska upptäcka eTwinning. Det är så fantastiskt roligt och nu ska ju digitalisering in mer i läroplanen. För mig, som älskade att ha brevvänner som liten, blev det här ett stort lyft i min snart 30-åriga karriär. Jag fick tillbaka arbetsglädjen.

Har du några tips till andra som vill komma igång?

– Gå in och registrera dig, det kostar inget. Titta runt och prova, läs vad andra gör. Många är nybörjare, man behöver inte vara rädd för att göra bort sig.

– Det enda merarbete detta har inneburit för mig är att översätta det vi gör till engelska. När jag började hade jag inte skrivit på engelska på 26 år.

Relaterad läsning

ur Lärarförbundets Magasin