Läs senare

Förslag om friskoleägande först efter valet

Ägarprövningsutredningen får förlängt till den 1 november för att undersöka om det bör införas krav på långvarigt ägande i friskolesektorn. LO vill lämna över frågorna om vinster och friskoleetablering till arbetsmarknadens parter.

20 jan 2014

Först skulle Ägarprövningsutredningen utreda vilka krav som kan och bör ställas på välfärdsföretagens ägare. Utredaren Eva Lindström hade till den 28 februari i år på sig att ta fram förslag.

Men efter JB Educations konkurs har finansminister Anders Borg och utbildningsminister Jan Björklund dömt ut modellen med riskkapitalägda skolor och regeringen har utlovat ett tilläggsdirektiv till utredningen.

Det kom på måndagen. Regeringen vill nu ha reda på om det är ”rättsligt möjligt och lämpligt” att införa kriterier för vad som ska betraktas som varaktigt ägande av friskolor, hur kraven på långsiktighet i så fall skulle kunna se ut och vilka övergångsreglerna ska vara för de kortsiktiga ägare som verkar i branschen idag.

– Uppdraget är inte att riskkapitalfonder ska förbjudas men effekten kan bli att de inte kan verka i friskolesektorn. Utredaren kanske kommer fram till att ett ägande i fem år är för lite men att 10–15 år inte är ett problem. Kanske är andra saker viktigare än hur många år man äger, säger Katarina Sundberg, kansliråd på Finansdepartementet och expert i Ägarprövningsutredningen.

I ursprungsdirektivet stod det att det inte får bli svårare än nödvändigt för bolagen och att mångfalden med olika ägarformer ska bevaras. Det gäller fortfarande. Eventuella förslag får inte utformas så att vissa former – läs vinstdrivande aktiebolag – utesluts.

Hela utredningen får förlängt till den 1 november i år.

På måndagen backade också LO från sitt ett år gamla förslag om att införa ”samhällsbolag” i skola, vård och omsorg. Samhällsbolagen skulle bara få ta ut statslåneräntan plus en procent i vinst.

Nu vill LO lämna över frågorna om kvalitetskrav, vinstutdelning och etablering till arbetsgivarna och facken. Anledningen är att politikerna, enligt LO, inte gör någonting utom att komma med utspel och utredningar med avlägsna slutdatum.

– Men om inte detta leder till något måste det till lagstiftning för att stoppa det kaos som råder i välfärden idag, säger förste vice ordförande Tobias Baudin.

LO har haft i princip samma inställning som Vänsterpartiet i vinstfrågan och V:s skoltalesperson Rossana Dimamarca beklagar utspelet.

– Hur skattemedel avsedda för välfärden ska användas är inte en fråga för arbetsmarknadens parter. Jag förstår inte varför LO-ledningen går emot sin kongress men jag antar att det är ett sätt att försöka rädda skinnet på sossarna, säger hon.

Hon är kritisk även till Ägarprövningsutredningens tilläggsdirektiv.

– På samma sätt som när Friskolekommittén fick förlängt gång efter gång försöker man nu förhala frågan till efter valet och ändå få det att se ut som om man gör något, säger Rossana Dinamarca

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin