Läs senare

Förslag om obehöriga skolpedagoger kan dras tillbaka

LärarbristMalmö stad har väckt idén om att låta obehöriga lärare få fast anställning, med den nya titeln grundskolepedagog. Men den kontroversiella idén har fått fackligt mothugg och skolkommunalrådet Anders Rubin (S) är tveksam. Lärarfacken bedömer att förslaget dras tillbaka.

04 okt 2017

Malmö stads förslag om få fastanställa obehöriga lärare – så kallade grundskolepedagoger – kan dras tillbaka, skriver nyhetsbyrån TT.

Tanken var att grundskolenämnden skulle ta upp grundskolepedagogerna på sitt senaste möte, men frågan sköts upp.

– Orsaken är att vi vill prata med facken. Vi måste också fundera på vem som ska driva frågan för lärarbristen är ett nationellt problem, säger nämndens ordförande Anders Rubin (S) till TT.

Som Lärarnas tidning berättat tidigare har förslaget mött hårt fackligt motstånd.

– Det här kan bli ett grundskott mot hela legitimationsreformen och mot elevers rätt att få undervisning av utbildade lärare, sa Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström till Lärarnas tidning förra veckan.

Det är inte tillåtet, enligt skollagen, att fastanställa obehöriga på lärartjänster. Malmö har de senaste åren anställt alltfler obehöriga på lärartjänster, men dessa kan bara anställas på viss tid.

Och nu säger båda lärarfacken, enligt TT, att de fått signaler från flera Malmöpolitiker om att förslaget dras tillbaka.

– Som läget är nu bedömer jag att förslaget inte kommer att läggas fram. Det är bra, för vi värnar om barnens rätt till legitimerade lärare och likvärdig undervisning i hela Sverige, säger Catharina Niwhede, distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Malmö stad till TT.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin