Läs senare

Förslaget: Låt yrkeslärarna jobba med svensklärare

YRKESUTBILDNINGSpråk- och yrkeslärare ska arbeta tillsammans på komvux, för att nyanlända ska komma in på arbetsmarknaden snabbare. Det föreslår regeringen i en plan för vuxenutbildningen.

av Emma Olsson
31 jan 2020
31 jan 2020
Utbildningsminister Anna Ekström vill göra om Komvux så att den med störst behov av utbildning prioriteras – inte den med minst utbildning. Foto: Marc Feminia

Huvudmännen ska få 35 000 kronor mer per plats på vuxenutbildningen, om den samtidigt kombineras med språkutbildning, skriver TT.

Detta för att förenkla nyanländas etablering på arbetsmarknaden.

Regeringen vill göra flera stora förändringar i komvux.

”Till att börja ska den kommunala vuxenutbildningen fokusera mer på arbetsmarknadens behov, inte bara på individens utbildningsbehov”, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S) på Dagens Nyheters debattsida.

Vidare vill Ekström ändra hur antagningen till komvux fungerar. I dag prioriteras de personer med minst utbildning, men regeringen vill att komvux framöver i stället ska utgå från personers behov av utbildning.

”Det kommer att göra det lättare för en person som har gymnasieutbildning, men som löper risk för arbetslöshet eller ohälsa, att byta yrke”, skriver Anna Ekström.

Förslagen bygger delvis på en uppgörelse inom januariöverenskommelsen, alltså mellan regeringen, Centern och Liberalerna.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin