Läs senare

Förslaget: ta från lärarassistenterna för att stötta kommunerna

BUDGET 2020En halv miljard kronor från Lärarassistent-bidraget till krisande kommuner. Det vill riksdagsmajoriteten se.

av Emma Olsson
23 jan 2020
23 jan 2020
Oppositionen vill riva upp regeringens satsning på lärarassistenter för 2020 på en halv miljard.

Kommunerna krisar – och det innebär att många skolor drar ner på verksamheten.
Regeringen har lovat 3,5 miljarder kronor till kommunerna i vårändringsbudgeten. Men Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet, som stöttas i frågan av Sverigedemokraterna, tycker att det går för långsamt – och vill se ett beslut redan i slutet av februari, skriver TT.

Nu går de ut med ett förslag om att en halv miljard kronor ska tas från skolan – pengar som regeringen avsatt för Lärarassistenter.

– Delvis så används de ju inte och det måste ju vara bättre att förhindra uppsägningar av lärare, det är ju framförallt de som behövs i skolan, säger Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andresson.

Utbildningsminister Anna Ekström (S):

– Deras förslag ger med den ena handen och tar med den andra. I ett läge där lärarbristen är stor och svensk skola behöver mer personal är det helt fel att ta 500 miljoner som är särskilt riktade till skolan. Skolan behöver pengar som kan användas för anställa fler lärarassistenter som kan avlasta lärarna. Det här blir dessutom väldigt stökigt för de kommuner som vill anställa lärarassistenter – eftersom oppositionen väljer att finansiera delar av sitt förslag med att dra in pengar till samma kommunsektor som de säger sig värna, säger Anna Ekström, till Lärarnas tidning.

Regeringen och allianspartierna är irriterade över att oppositionen är inne och petar i den beslutade budgeten för 2020.

– Vi har ju haft en ordning i Sverige där budgetprocessen har satts i centrum och att vi har varit överens om hur det ska gå till. Om vi har partier som väljer att gå ifrån det kommer det att få konsekvenser, vilka konsekvenser har jag inte klart för mig, säger Karolina Skog (MP).

– Men det här är riktigt, riktigt stort.

Fredrik Olovsson (S), ordförande i finansutskottet, är även kritisk till att oppositionen agerar kortsiktigt.

– Det här (kommunernas ekonomiska situation, reds anm) är inget man löser med en extra ändringsbudget, med en klackspark. Den här delen av det politiska spelet är ovärdigt ur det perspektivet, säger Fredrik Olovsson.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin