Läs senare

Förstelärare – kommun för kommun

En fjärdedel av förstelärartjänsterna frös inne för 2013. Nu kan du själv utforska Lärarnas tidnings karta och se hur det ser ut i din kommun.

19 feb 2014

Kartan visar antal förstelärare utifrån rekvirerade statsbidrag. Du kan själv se hur de fördelar sig på kommunala och fristående skolor, grundskola respektive gymnasium och vuxenutbildning, samt om det är permanent eller tillfällig satsning.

För kommuner med minst tio kommunala förstelärartjänster visas också deras genomsnittsålder och genomsnittslön.

Högst andel förstelärare har Lekebergs kommun, som med sina tre av 52 lärartjänster kommer upp i 5,8 procent förstelärare. Flera kommuner i Stockholms närhet har också en hög andel förstelärare: Tyresö, Södertälje, Täby, Haninge, Huddinge, Sollentuna, Danderyd och Solna har alla över fem procent förstelärare. Andra som har satsat på en hög andel av lärarkåren är Åstorp, Bollebygd, Lerum, Norrköping, Eksjö, Sjöbo, Höganäs och Växjö.

Men det finns också kommuner som helt saknar förstelärartjänster. Dels sådana som inte ansökt om bidrag, dels sådana som ansökt och beviljats bidrag men sedan inte begärt ut ersättning från staten. För några av dem kan det handla om att de missat att skicka in en begäran.

– Jag känner till två-tre sådana fall, säger Peter Östlund, undervisningsråd på Skolverket. Det kan ha olika skäl, till exempel att det fallit mellan stolarna.

Kartan ovan visar förstelärare utifrån hur många som kommunerna rekvirerat statsbidrag för. Det kan alltså finnas ytterligare förstelärartjänster i kommunerna. Det finns till exempel kommuner som satsat på förstelärare i förskolan och finansierat detta själva.

Landskrona var tidigt ute och tillsatte 17 förstelärartjänster. De fick sin ansökan godkänd hos Skolverket. Men när 2013 nu är till ända visar det sig att de inte begärt ersättning för en enda tjänst. Kartan ovan visar därför en nolla för kommunen.

När Lärarnas tidning berättar om det uteblivna bidraget för Kristian Olsson, projektchef på utbildningsförvaltningen i Landskrona, blir han bedrövad.

– Vi har missat att lämna in rekvisitionen. Det har varit en turbulent tid på förvaltningen, och detta har fallit mellan stolarna, säger han.

Landskronas 17 förstelärartjänster är tidsbegränsade till tre år. Kristian Olsson betonar att de ska skicka in 2014 års ansökan i tid.

– Statsbidraget är en jättechans. Nu ska vi se till att det blir ordentligt gjort den här gången.

De ansökte inte om bidrag för förstelärartjänster

Bjurholm, Boden, Boxholm, Dorotea, Falun, Habo, Hallsberg, Laholm, Ludvika, Malå, Motala, Mullsjö, Munkfors, Ockelbo, Ragunda, Sandviken, Storfors, Vadstena, Vimmerby, Ödeshög

 

De ansökte men begärde inte ersättning

Kommun Antal förstelärare som kommunen beviljats bidrag för
Landskrona 17
Karlshamn 15
Alingsås 14
Gislaved 12
Falköping 12
Sala 11
Östersund 10
Ljungby 10
Bollnäs 10
Ale 10
Lomma 10
Upplands-Bro 9
Ronneby 9
Skara 8
Staffanstorp 8
Kiruna 7
Finspång 7
Arvika 6
Flen 6
Säffle 6
Sollefteå 6
Krokom 6
Båstad 5
Olofström 5
Tranemo 5
Strömstad 5
Torsby 5
Åtvidaberg 5
Sunne 5
Nykvarn 4
Luleå 4
Markaryd 4
Götene 4
Arvidsjaur 4
Vaxholm 4
Malung 4
Åre 4
Bengtsfors 3
Torsås 3
Örkelljunga 3
Degerfors 3
Gnesta 3
Härjedalen 3
Nordmaling 2
Älvdalen 2
Robertsfors 2
Norsjö 2
Sotenäs 2
Dals-Ed 2
Färgelanda 2
Grästorp 2
Nordanstig 2
Åsele 1
Högsby 1
Eda 1
Ljusnarsberg 1

ur Lärarförbundets Magasin