Läs senare

Fortsatt oklart om ny skollag

Regeringen skjuter upp onsdagens planerade presentation av ett förslag till ny skollag.

12 Jun 2005

– Förslaget är ännu inte helt färdigskrivet, säger pressekreteraren Maria Persdotter på Utbildnings- och kulturdepartementet.

Nytt datum för presskonferensen kan bli torsdag eller fredag denna vecka. Maria Persdotter dementerar att det skulle finnas några andra skäl till att presskonferensen skjuts upp, till exempel att regeringen återupptagit samtalen med vänsterpartiet och miljöpartiet.

Samtidigt är miljöpartiet berett att göra upp med de borgerliga partierna om skolpolitiken. Miljöpartiet skolpoltiska talesman Mikaela Valtersson säger till TT att de borgerliga partierna och miljöpartiet under onsdagen ska diskutera möjligheterna att komma överens.

Förhandlingarna mellan socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet bröt samman under helgen.

Mikaela Valtersson säger till Lärarnas tidning att det inte gick att enas med de andra partierna om grundläggande och ideologiska frågor. De rör främst vilken frihet skolorna ska ha att välja alternativ pedagogik och ämnen inom skolans eget val.

– Skollagskommittén hade ett klokt förslag om att kommunala skolor, liksom friskolorna, skulle få formulera egna ämnen inom skolans eget val. Det kan gälla till exempel språk som latin och kinesiska eller eurytmi i Waldorfskolorna. Men regeringen vill ta bort den friheten i friskolorna och absolut inte ge den till de kommunala skolorna, säger Mikaela Valtersson.

Hon säger att miljöpartiet var berett att släppa kravet på etableringsfrihet för enskilda förskolor om de fick gehör för ”frihetskravet”.

– Men efter en sista kontakt i lördags konstaterade vi att vi hade nått smärtgränsen. Vi hade varit jättetydliga om att vi ville att detta skulle lösas och det gick bara inte.

Vänsterpartiets förhandlare Lennart Gustavsson är ”mäkta besviken” och ser avhoppet som ren partitaktik. Efter förhandlingarna i fredags var ett antal frågor ännu inte klara men han gjorde då bedömningen att partierna skulle kunna komma överens.

I sin analys av det parlamentariska läget befarar han nu att regeringen är mer mån om att få med sig miljöpartiet än vänsterpartiet

– Chansen att vi skulle göra upp med borgerligheten i frågan om skolpolitiken är ju lika med en snöbollschans i helvetet! Medan miljöpartiet har visat att man gärna gör upp med borgerligheten, och allra helst i skolfrågor.

Själv tycker Lennart Gustavsson att han i förhandlingarna har fått gehör för flera av vänsterns hjärtefrågor. Det gäller bland annat förbudet mot avgifter i skolan, skärpta skrivningar om lärarbehörigheten och att studievägledarna har tagits in i skollagen.

– Men nu är vi på ruta ett igen. Det blir intressant att se i vilken mån regeringen tar tillvara de saker som vi har nått fram till tidigare.

– Jag ser att vi har ett gemensamt ansvar för Sveriges lärare och elever och detta är inte juste mot dem.

Mikaela Valtersson har svårt att se hur det nu ska gå med skollagspropositionen. Hon avvaktar regeringens förslag.

– Det är avgörande för oss att se om de har kvar de delar i förslaget som vi var överens om. Det blir ett svårare läge om de går tillbaka till sitt ursprungliga förslag, som var mycket dåligt. Om regeringen är beredd att tänka om, kan vi ta nya diskussioner.

I ett pressmeddelande säger skolminister Ibrahim Baylan att procsessen går vidare som planerat när det gäller arbetet med den nya skollagen. Det som presenteras denna vecka är den remiss som ska skickas ut. Till hösten hoppas han kunna lägga fram ett lagförslag som får bred majoritet i riksdagen.

AGNETA PETTERSON
INGVAR LAGERLÖF

Från löpet

ur Lärarförbundets Magasin