Läs senare

Frånvarande lärare pressade politiker

LärarbristenI Örnsköldsvik finns det 192 utbildade lärare som jobbar med annat. Lärarförbundet lät några av dem träffa politikerna för att berätta vad som skulle kunna locka dem tillbaka.

av Niklas Arevik
17 maj 2017
17 maj 2017

Politikernas hemläxa

1.     Vad anser du behövs för att utbildade lärare ska komma tillbaka till yrket?

2.     Vi vill alla att Örnsköldsviks kommun ska vara en förebild, för andra kommuner att ta efter, så vad utmärker och gör Örnsköldsviks kommun unik som skolkommun i dag?

3.     Vad är nästa steg att ta för att Örnsköldsviks kommun ska bli bästa skolkommun 2020?

4.     Vilket ”löfte” önskar du kunna ge till lärarna som grupp?

5.     Nämn en ”quick fix” som vi kan göra nu direkt för att vända ”trenden”?

Kommunen saknar 83 lärare samtidigt som nästan 200 har lämnat skolan för att arbeta med annat. För att ta reda på varför anordnade Lärarförbundets lokalavdelning i Örnsköldsvik ett möte med politiker och ”frånvarande” lärare.
Johanna Holmström

– Vi hade 16 politiker på plats, från alla partier utom MP och SD. De fick tala med sex stycken lärare som slutat, säger Johanna Holmström, ordförande i Lärarförbundet Örnsköldsvik.

Diskussionen kretsade kring hur kommunen ska kunna locka tillbaka gamla lärare, behålla de nuvarande samt locka nya.

– Lärarna berättade att de slutat på grund av hög arbetsbelastning, för lite tid med eleverna, låg lön och liten möjlighet till påverkan, bland annat.

Hur var responsen från politikerna?

– De gav inga löften, men det var en väldigt positiv respons på initiativet. Många dröjde sig kvar och ställde frågor efteråt, säger Johanna Holmström.

Hon tror att mötet kommer att få effekt, även om siktet inte var inställt på snabba lösningar.

– Jag tror absolut att detta kommer att leda till något. Syftet med den här träffen var att få till en bra dialog, inte att gnälla på politikerna. Men de fick en hemläxa, de ska gemensamt prata ihop sig och svara på ett formulär som vi skickade med dem, säger Johanna Holmström.

ur Lärarförbundets Magasin