Läs senare

Fridolin anmäls för riksdagstrots

När pengarna uteblev för tioårig grundskola i regeringens höstbudget så ilsknade moderaternas skoltalesman Camilla Waltersson Grönvall till. Därför anmälde hon utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) till konstitutionsutskottet.

04 sep 2015

När Lärarnas tidning träffade Camilla Waltersson Grönvall för en intervju i början av augusti så var hon hoppfull att regeringen och Alliansen skulle komma överens om en tioårig skola.

– Det hoppet dog när man nu tydligt struntat i allt i sin budget, säger Camilla Waltersson Grönvall.

I tisdags presenterade regeringen sina skolsatsningar i budgeten och där fanns satsningar på fritidshem, komvux, lärarlöner och mycket annat – men ingen tioårig skola.

Regeringen presenterade sin budget i en förskoleklass i Midsommarkransens förskola i Stockholm. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och regeringen vill visserligen göra förskoleklassen obligatorisk för 6-åringar men inte förändra innehållet i verksamheten. Och det har nu fått Camilla Waltersson Grönvall att tappa tålamodet.

Moderaterna och resten av Alliansen har stöd av SD i riksdagen för att göra om förskoleklassen till år 1 i en tioårig grundskola.

Redan den 20 maj i år meddelade riksdagen sin åsikt genom ett tillkännagivande. Regeringen behöver rättsligt inte följa riksdagens åsikt eller komma med ett nytt förslag men det är brukligt.

– Jag kan inte riktigt förstå hur utbildningsministern tänker när han skriver fram en proposition om obligatorisk förskoleklass när han vet att en majoritet i riksdagen vill se en tioårig grundskola, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Hon är tydlig med att om Gustav Fridolin vill ha en långsiktig uppgörelse i skolfrågor så är en grundläggande förutsättning att lyssna på motparten.

– Vi anser att de här små kunskapstörstande 6-åringarna ska mötas av en skola som ser annorlunda ut än dagens förskoleklass. Här ska man lära sig att läsa, skriva och räkna. Det ska vara ett år som gör skillnad, säger hon.

Hon ser gärna att förskollärare fortsätter att undervisa i den nya ettan med den utbildning de har kring små barns lärande men de behöver vidareutbildas för att klara de nya utmaningarna, anser hon.

– Exakt vad de behöver för vidareutbildning är upp till professionen att avgöra. Men det är viktigt att inget barn ska passera första årskursen utan att de fått en screening i svenska och matematik där läraren gjort en professionell kunskapsbedömning. Inget barn ska falla mellan stolarna, säger hon.

Gustav Fridolin har i en skriftlig kommentar till Svenska Dagbladet angett att han kommer att bjuda in oppositionspartierna för samtal när utredningen om obligatorisk förskoleklass remissbehandlas.

ur Lärarförbundets Magasin

Lärarnas tidning frågar

Hej! Får vi ställa en fråga?
Vi undrar om du är: