Läs senare

Fridolin: Fritidspedagoger får utlovad legitimation

Gustav Fridolin (MP) lovade fritidspedagoger legitimation när han tillträdde som utbildningsminister. Ett löfte han tänker infria och har en plan för, berättade han för Lärarnas tidning när han svarade på läsarnas frågor.

22 Sep 2016

I juni kommer detaljerna kring hur och när fritidspedagogernas legitimation blir verklighet. Just nu sitter utredaren Björn Åstrand med en bred utredning om att läraryrkets attraktivitet och framtid, där fritidspedagogernas legitimationsfråga ingår. 

– Han ska presentera både en tidsplan och ändringar i förordningen som krävs i sitt första betänkande i juni. Så det kommer levereras under mandatperioden, säger Gustav Fridolin.

Gustav Fridolin svarade på följande läsarfrågor från vår Facebook-sida, när Lärarnas tidning intervjuade honom i samband med budgeten som presenterades i veckan. 

Hur går det med frågan om obligatorisk förskoleklass?

– Den ligger ju i två delar. Dels har vi grundskoleutredningens förslag, som hade obligatorisk förskoleklass som en del. Dels har vi utredningen om Läsa-skriva-garantin som presenteras i nästa vecka. Där ingår innehållsfrågan i förskoleklassen. 

Vad blir nästa steg?

– Kort efter att den utredningen presenteras ska jag bjuda in de borgerliga partierna för att diskutera frågan och hoppas vi kan komma överens. Majoriteten i riksdagen har ju avvaktat hur kvalitetsfrågorna ska fungera i förskoleklassen, och det kommer utredningen ge svar på.

Lärarlönelyftet är en tillfällig satsning i hälften av landets kommuner. Vad säger du om det?

– Det är märkligt och besvärande att det ser ut så här. Inte minst för tilltron till kommunernas förmåga att hantera den här typen av reformer.
 

Är det inte ett misslyckande för er?

– Vi kunde ju inte kräva att det skulle vara permanent från början. Då hade fler kommuner avstått från att söka helt, för att de inte kunde vara trygga med att reformen skulle överleva ett regeringsskifte. Men efter det har läget ändrats eftersom både moderaterna och liberalerna står bakom reformennu. Då finns det inga skäl längre att inte ha det permanent.

Även Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, som ansvarar för lärarlönelyftet, fick svara på läsarnas frågor. Den intervjun hittar du här: ”Minister vill rädda statliga lönepengar till lärarna”

ur Lärarförbundets Magasin