Välkommen till Lärarförbundet

Nordens största lärarförbund med 234 000 medlemmar! Medlemskapet ger dig allt från råd, service, inspiration & kurser för din kompetensutveckling.

Testa tre månader gratis
Läs senare

Fridolin: Ingen lottning till populära skolor

Utbildningsminister Gustav Fridolin är negativ till förslaget om lottning till populära skolor. I stället vill han satsa på mer resurser till skolor med stora behov redan i höstbudgeten.

12 maj 2017
Gustav Fridolin, utbildningsminister.

Mer resurser till skolor med stora behov är ett av Skolkommissionens förslag för att öka likvärdigheten inom skolväsendet. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) vill få med miljardsatsningen redan i höstbudgeten, skriver DN.

Kommissionen har föreslagit att resurserna ska fasas in gradvis. Fullt utbyggt, om tre år, ska satsningen vara uppe i sex miljarder kronor årligen. Pengarna ska fördelas enligt en modell som tar hänsyn till bland annat föräldrarnas utbildningsnivå och inkomst och var familjen har sina rötter.

Frågan ska nu förhandlas mellan S och MP. Det är Fridolins sista chans att driva igenom reformen före nästa val.

– Det här blir min stora fajt. Jag ska lotsa i land att vi får ett starkare system för resurstilldelning och ett gemensamt ansvarstagande för skolans jämlikhet, säger han till DN.

Fridolin är däremot negativ till Skolkommissionens förslag om att införa lottdragning i stället för kötid för populära skolor.

– Vi måste bryta segregationen, men kommissionens förslag om lottning är parlamentariskt dött och kommer inte att införas. Det finns ingen majoritet för det.

ur Lärarförbundets Magasin