Läs senare

Fridolin: Inget veto mot idéburna friskolor

Kommunernas veto vid friskoleetableringar ska inte gälla ickekommersiella aktörer, bara vinstdrivande. Det klargjorde utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i en debatt riksdagen på tisdagen.

04 Nov 2014

Det var under en debatt på tisdagen som Gustav Fridolin fick besvara två frågor om den rätt att säga nej till friskoleetableringar som regeringen vill ge kommunerna.

Folkpartiets ledare Jan Björklund och moderaten Maria Stockhaus anser att regeringen därmed bryter mot den blocköverskridande överenskommelsen i Friskolekommittén och ville veta hur Miljöpartiet kan gå med på detta.
– Så sent som i valrörelsen sågade Gustav Fridolin ett kommunalt veto men nu har man lagt sig platt för S och V. Detta är ett svek mot allt MP stått för, sade Jan Björklund, som anser att den prövning som Skolinspektionen gör vid friskoleansökningar är fullt tillräcklig.

Enligt Gustav Fridolin är Miljöpartiet fortfarande mot ett kommunalt veto. Han menade att överenskommelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet om en välfärd utan vinstintresse inte handlar om ett veto, eftersom kommunerna bara ska kunna säga nej till aktörer som driver skola i vinstsyfte.
– Vi försvarar rätten för en by att driva skola, även när det sker mot kommunpolitikernas vilja. Ickekommersiella aktörer med en pedagogisk idé, som låter alla skattepengar gå till eleverna, kommer inte att beröras av en ny reglering, sa han.

ur Lärarförbundets Magasin