Läs senare

Fridolin: Lärarbristen ska vara löst inom tio år

LärarbristenInom tio år ska alla lärare vara behöriga för de ämnen de undervisar i. Det säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

av Niklas Arevik
04 apr 2017
04 apr 2017

Tidigare i veckan gick högskoleminister Helene Hellmark Knutsson ut och sa att den ”generella lärarbristen” ska åtgärdas under nästa mandatperiod. Nu bekräftas ambitionen av utbildningsminister Gustav Fridolin.

Gustav Fridolin, utbildningsminister.

– Det är en mycket hård tidsplan vi arbetar med. Men jag ser inget alternativ, säger han till Lärarnas tidning.

Han betonar dock att det kan dröja ytterligare några år innan problemet helt är löst.

– Vi arbetar för att vi ska ha brutit den situation vi har nu inom de närmsta fem åren. Och när vi gör en uppföljning inom ytterligare fem år så ska de lärare som undervisar antingen vara behöriga eller på väg att läsa in sin behörighet.

I dagsläget är det tiotusentals lärare som undervisar i ämnen de inte har behörighet i – Skolverket har ingen exakt siffra.

– Vi måste sätta snäva tidsramar. För vi vet att det är en av de mest avgörande faktorerna för resultaten, säger Gustav Fridolin.

Johanna Jaara Åstrand.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand konstaterar att löftet innebär ”en enorm utmaning”.

– Det tar ju fyra till fem år att utbilda sig till lärare. Och vi vet att i 42 kommuner är andelen behöriga lärare under 60 procent i dag.

Är det ens möjligt att göra alla behöriga på så kort tid?

– Det är möjligt att vända trenden. Frågan är hur fort det går.

Vad krävs för att infria löftet?   

– En stor politisk handlingskraft. Det positiva är att politikerna inte behöver leta efter orsakerna till lärarbristen – dem känner vi till. Vi behöver fortsätta höja lärarlönerna, minska arbetsbelastningen och förstärka lärarautonomin, säger Johanna Jaara Åstrand.

ur Lärarförbundets Magasin

Lärarnas tidning frågar

Hej! Får vi ställa en fråga?
Vi undrar om du är: