Läs senare

Fridolin: Lärarlönelyftet är permanent

Lärare som tar del av det statliga lärarlönelyftet ska ha höjd ordinarie lön. Det slår utbildningsminister Gustav Fridolin nu fast.

24 aug 2016

De tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö har valt att göra det statliga lärarlönelyftet permanent. Men det gäller långtifrån alla kommunala huvudmän. En del höjer bara tillfälligt, andra har inte bestämt sig. De tre största friskoleföretagen höjer bara tillfälligt. Det kunde Lärarnas tidning berätta före sommaren. 
 

Men nu uttalar sig utbildningsminister Gustav Fridolin i frågan. 

– Det här är inte nya tjänster utan här värderar vi den erfarenhet som lärare som jobbat ett tag har med sig. Och den erfarenheten är ju inte mindre om två eller tre år utan snarare större. Så det här är permanenta pengar som läraren bör få permanent, säger han till SVT Nyheter.
 

I den förordning som anger förutsättningarna för lönelyftet står det inte om satsningen är tillfällig eller permanent. Men de huvudmän som tror att satsningen är tillfällig gör en felaktning tolkning, anser han. Skälet till att det inte står att den är permanent beror, enligt Fridolin, på att Alliansen inte var med från början. Men nu har allianspartierna ändrat sig och stödjer satsningen. 
 

Skolverket anser dock, enligt SVT, att det krävs en ny förordning från regeringen om de ska kunna kräva att pengarna betalas ut permanent.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin