Läs senare

Fridolin vill se fler manliga lärare

Miljöpartiet vill se fler män på lärarhögskolorna, minst 40 procent om fyra år. Och MP vill göra skolan till Sveriges mest jämställda arbetsplats, enligt språkröret Gustav Fridolin.

16 Jun 2014

Foto: Fredrik Hjerling– Ska vi klara jämställdheten måste vi klara jämställdheten i skolan, sade Fridolin i sitt sommartal vid Vittsjöns strand, där han har sina rötter.

Som så många gånger förr var huvudtemat skolan och lärarnas roll. Han sade att läraryrket varit ett av få yrken som inte varit starkt uppdelat efter kön, män och kvinnor har länge blandats i lärarrummen. Men männens intresse för yrket minskar och allt fler studenter kommer direkt från gymnasiet, utan erfarenheter från andra yrken och livet.

Målet om 40 procent män på högskolorna ska nås genom att staten, kommunerna och högskolorna tar fram en strategi för att locka folk till utbildningarna, men också genom att höja yrkets status.

– Det är ett ambitiöst mål, men det går att nå under nästa mandatperiod, säger Fridolin efter talet.

En del i det är att höja lönerna. MP har i budgetförslaget avsatt 3,8 miljarder till bland annat det för 2015.

– Parterna får i förhandlingarna avgöra hur mycket som ska användas till fler anställda och hur mycket som ska gå till löner, säger han.

Goda exempel ska spridas från skolor med goda resultat och staten ska kunna gå in och ta över skolor med stora problem, ett förslag som MP och Skolledarförbundet tagit fram.

Barngrupperna i förskolan måste bli mindre, enligt MP, för att förskolan ska kunna arbeta mer pedagogiskt och ha tid för varje barn, enligt Fridolin. MP:s mål vid ett regeringsskifte är högst fem barn per anställd i förskolan.

Fridolin gav en jämställdhetskänga till statsminister Fredrik Reinfeldt. Fridolin säger att han hört honom tala om att kvinnor upplever problem med bristande jämställdhet.

– Det är ingen upplevelse att börsbolagens styrelser ser ut som reklam för en herrekipering för medelålders män, sade Fridolin.

Han tillade att han inte på långa vägar kommer att få uppleva dagen då hans dotter kan få jämställd lön om takten i arbetet med att motverka löneskillnader mellan könen inte drivs på mycket mer.

Läs mer:

ur Lärarförbundets Magasin