Läs senare

Friskolan stoppar könsuppdelad bussning

KönsuppdelningUnder en presskonferens på tisdagseftermiddagen sade Al-Azharskolanskolans rektor att skolledningen inte har känt till könsuppdelningen. Enligt ledningen är det fritidsledarna som delat upp barnen på grund av att pojkar varit stökiga.

05 apr 2017

– Det är olyckligt att det skett. Vi vill inte att det ska vara så, det är en nyhet för oss, trots att vi sitter i skolledningen. Där tackar vi media för att de lyfter upp det här, sa Al-Azharskolanskolans rektor Hussein Ibrahim.

– Efter det har vi suttit i krismöte och åtgärdat detta redan i dag. Det som skett är inget som vi i skolledningen uppmanat att våra anställda ska göra, säger han och bjuder in utbildningsministern till skolan för att se hur verksamheten ser ut.

Skolans biträdande rektor, Roger Lindquist, sade att fritidsledare delat upp barnen eftersom pojkar varit stökiga.

– Vi har konfronterat fritidsledarna och frågat hur det kunnat bli den typen av busskultur. Det man svarat är att vissa elever varit väldigt rörliga på bussen och att man bett dem att sitta längst fram med en bussvärd. Sedan har det varit många pojkar som varit rörliga, vilket gjort att det blivit uppdelat.

80 procent av personalen som arbetar på Al-Azharskolan i Vällingby är icke-muslimer, enligt Lundquist.

– Det är viktigt att poängtera att personalen inte drivs av religionen utan brinner för att jobba med kultur- och integrationsfrågor. Viktigt är också att skolan inte vilar på en muslimsk värdegrund utan en demokratisk, säger han.

Misstag eller inte. Skolinspektionen kommer de närmaste veckorna att göra en sedan tidigare planerad tillsyn av Al-Azharskolan.

Stockholms stads skolborgarråd Olle Burell (S) säger till TV4 att han kräver att staten stänger skolor som ”sorterar barn”.

ur Lärarförbundets Magasin