Läs senare

Friskolekoncernen Academedia börsnoteras

Friskolekoncernen Academedia tar steget in på Stockholmsbörsen i sommar. Företaget värderas till närmare 4 miljarder kronor. Det dagliga jobbet för anställda lärare och rektorer kommer inte att påverkas alls av förändringen, enligt vd Marcus Strömberg. "Stötande", säger gymnasieministern om att företag tjänar pengar på skolan.

27 maj 2016

Friskolekoncernen Academedia börsnoteras den 15 juni, meddelade företaget på fredagen. Att ägarna –riskkapitalbolaget EQT – förberett en introduktion har varit känt sedan tidigare, vilket Lärarnas tidning berättat om. Nu har detaljerna bestämts.

Fem nya större ägare investerar i utbildningsföretaget: Mellby gård, Andra AP-fonden, Lannebo Fonder, Odin Fonder och Swedbank Robur. Störst andel – 10 procent – köper Mellby gård, som bland annat är delägare i KappAhl. 

Enkilda skolor kommer inte att påverkas alls av noteringen, enligt företagets ledning.
– För oss i ledningen blir det rätt stor skillnad. För den absoluta majoriteten blir det ingen skillnad alls i det dagliga jobbet. Den största skillnaden för en enskild lärare, rektor eller specialpedagog är i så fall att alla kommer att få reda på, kvartal för kvartal, hur det går för oss ekonomiskt, säger vd Marcus Strömberg i ett uttalande. 

Gymnasieminister Aida Hadzialic (S) reagerar på uppgifterna om Academedias börsnotering.
– Våra skattepengar ska gå till skolan, lärarna och eleverna. Jag finner det stötande att man tjänar pengar på den svenska skolan. Vi är det enda land i världen som skattefinansierar privata vinstuttag, säger hon till TT.

EQT värjer sig mot ministerns kritik.

– Jag tycker naturligtvis inte att det är stötande om en skola går med vinst. Jag tycker att det är stötande om en skola som finansieras med offentliga medel inte uppfyller de krav på kvalitet man kan ställa på en skola och inte levererar den skola och utbildning som eleverna har rätt till, säger Harry Klagsbrun, partner på EQT och ansvarig för ägandet i Academedia, till TT.

Regeringen utreder just nu möjligheter att begränsa vinstuttaget i privata välfärdsföretag.

– Om vi får vår vilja igenom så ska vinster återinvesteras i skolan, säger Aida Hadzialic.

Men Harry Klagsbrun bedömer sannolikheten som liten.

– Dels tror jag inte att det finns någon parlamentarisk majoritet att genomföra en sådan förändring, och dels tror jag också att man kommer att komma till insikt om att det inte är där problemet ligger, säger han.

Försäljningen av aktier i samband med noteringen kommer att göras till ett pris av 40 kronor per aktie, vilket värderar hela företaget till närmare 3,8 miljarder kronor. Ett erbjudande om att köpa aktier i företaget kommer att gå ut till de anställda i början på juni. 

ur Lärarförbundets Magasin