Ingår i temat
Hur mår du?
Läs senare

Friskvård på schemat

Träning, körsång och dans stärker sammanhållningen bland personalen på Östra gymnasiet i Skogås. Här har idrottslärarna ansvar för personalens friskvård. Musiklärarna leder en personalkör.

21 mar 2013

Fokus och koncentration präglar stämningen i idrottshallen på Östra gymnasiet i Skogås i Huddinge kommun. Att stå i plankan på en pilatesboll är jobbigt, men i jämförelse med de tre höga jämfotahoppen som ska göras direkt efter en armhävning är det rena vilan.

Men Catharina Lindwall Kock, en av skolans tre idrottslärare, ler med hela ansiktet.

— 40 sekunder! Försök hålla tiden ut, peppar hon.

Sedan flera år tillbaka har idrottslärarna på skolan ansvarat för personalens friskvård. Antalet timmar i veckan har varierat beroende på utrymmet i lärarnas scheman.

— Friskvård är något som skolledningen vill satsa på —  de stöttar oss jättemycket och är ofta med själva, säger Catha­rina Lindwall Kock.

Mona Lifwergren är biträdande rektor. Nu ligger hon på mage på en pilatesboll och gör rygglyft.

— Den här träningen handlar inte bara om att få motion, det är också ett sätt att umgås. Det är extra roligt att det är folk från alla verksamheter som deltar — det påverkar hela atmosfären på skolan, säger hon.

Att idrottslärarna kör regel­bundna träningspass med personalen har också öppnat för andra initiativ. I höstas var det en lärare på skolan som efterfrågade en personalkör och nu samlas ett tiotal personer på onsdags-
eftermiddagar­na under ledning av en av musiklärarna.

— I första hand sjunger vi för att det är roligt men visst är det friskvård. Just nu repeterar vi en gammal soullåt i fem stämmor och det krävs mycket koncentration för det, säger Marino Valle som likt idrottslärarna leder kören inom ramen för sin tjänst.

Tidigare har en annan lärare på skolan ordnat latinamerikansk dans och en av lärarna i engelska har haft kurser i engelsk konversation på temat skola.

— Vi har ofta studiebesök och många av våra elevers föräldrar talar engelska. Jag pratar säkert engelska en gång i veckan i samband med jobbet så det var väldigt nyttigt, säger Stefan Vilkman, rektor på Östra gymnasiet.

Enligt Stefan Vilkman är personalomsättningen låg på skolan. Han tror att de olika aktiviteterna, både de organiserade och de spontana, bidrar till att de anställda trivs och känner lust att ta egna initiativ.

— Friskvård är viktigt för att den enskilda individen ska må bra men det är också bra för arbetsgivaren att ha glada och friska medarbetare. Det är en ömsesidig nytta, säger han.

Närheten till en välutrustad idrottshall inspirerar också förstås. Flera gäng tränar ihop ett par morgnar i veckan, ibland tillsammans med intresserade elever. Och varje år arrangerar Östra gymnasiet en danstävling och en volleybollturnering. Arrangemangen är för eleverna men lärarna ställer alltid upp med egna lag.

— Jag tycker att lärarna över­lag är väldigt entusiastiska här och de är bra förebilder för ungdomarna. Eleverna tycker också att det är jätte­roligt att få möta lärarna i de här tävlingarna, säger Catharina Lindwall Kock.

I takt med att pulsen höjs stiger stämningen i idrotts­hallen. Tidigare år har de kört step-up, pump, boxning och aerobics. Dagens pass är crossfit, en förhållan­devis ny träningsform på svenska gym som kombinerar styrka och kondition. Alla är pigga på att pröva nytt och nu ger Catharina Lindwall Kock beröm för att de orkat hela tolv övningar på passet mot nio i början av terminen.

— Det viktiga är att ni hittar ert eget max och kör på det! Då kan vi ta de smala jeansen i morgon!

Ta en paus
med hjärnan

  • Catharina Lindwall Kock har instruerat lärarna i de teoretiska ämnena i så kallade Brainbreaks, korta pauser som passar bra att ta under en lektion för att hämta ny ­energi. Här tipsar hon om några övningar:
  • Snurra tungan i munnen åt ett håll och höger fot i en cirkel åt motsatt håll.
  • Snurra foten i en cirkel i luften samtidigt som du försöker rita en åtta i luften med ena handen.
  • Stå två och två mitt emot varandra och tänk på var sin maträtt. Den ena säger de två första bokstäverna i sin maträtt, sedan säger den andra sina två första bokstäver. Så fortsätter man tills man listat ut sin kompis maträtt.

 

Prisbelönad
skolbyggnad

  • Östra gymnasiet är en kommunal gymnasieskola i Skogås, här jobbar drygt 100 personer. Skogås är en del av Huddinge kommun.
  • Skolan startade 2003 i provisoriska lokaler. 2005 kunde man flytta in i den nya prisbelönta byggnaden granne med kommunens idrottshall.
  • Här går 730 elever i gymnasieskolan och 25 elever i gymnasiesärskolan.

Alla artiklar i temat Hur mår du? (7)

ur Lärarförbundets Magasin