Läs senare

Fritidspedagog med 41 års erfarenhet nekas leg

KarriärEn 60-årig fritidspedagog nekas legitimation efter ett helt arbetsliv i yrket. Hennes examen anses inte längre tillräcklig.

10 dec 2018

Kvinnan hör till en liten grupp som hamnar i kläm i det nya kravet på legitimation, som gör att man måste ha examen på högskolenivå för att få undervisa i fritidshem. De som gick klart sin utbildning före 1 juli 1977 räknas av Skolverket som innehavare av en gymnasial utbildning och får inte leg.

– Jag fråntas min rätt att undervisa, säger kvinnan till Tidningen Grundskolan.

Fritidspedagogen ansvarar för undervisningen och vidareutbildar sina kolleger på fritidshemmet. Hon har överklagat Skolverkets beslut till förvaltningsrätten.

– Jag är väldigt upprörd. Jag har svårt att tro att min arbetsgivare kommer att säga att jag inte längre får vara verksamhetsansvarig efter 1 juli nästa år, men jag kommer inte att kunna flytta på mig eller få några löneökningar. Min kommun har varit tydlig med att de prioriterar legitimerade fritidspedagoger, säger hon.

Läs hela artikeln i Tidningen Grundskolan här. 

Läs också: Snart skarpt läge för legg på fritidshem

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin