Läs senare

Fritidspedagog möttes av kaos efter biobesöket

TerrorismDe flesta i Sverige nåddes av fredagens terrorattack i Stockholm via olika medier. Men för fritidspedagogen Michael Skoglund på Björngårdsskolan blev det en omtumlande upplevelse.

av Lenita Jällhage
12 Apr 2017
12 Apr 2017

När dådet inträffade på Drottninggatan strax före 15 på fredagen satt Michael Skoglund i biomörkret med 45 yngre skolbarn och tre kollegor från Björngårdsskolan på Södermalm. De tittade på den animerade filmen Milo månvaktaren på filmfestivalen Junior på Skandiabiografen på Drottninggatan. Filmen hade börjat klockan 14. När barnen och personalen kom ut från bion – en dryg halvtimme efter dådet – var det kaosartat.

– Det var tumult utanför biografen när vi kom ut. Människor skrek och grät. Vår grupp blev uppdelad. En del av oss blev fast på Cityakuten och vi andra hamnade längst ned i Kungshallen vid Hötorget. Där satt vi sedan i fyra timmar med barnen. Men trots allt så kändes det ändå tryggt där vi satt, säger fritidspedagogen Michael Skoglund

De fick information av polisen och ringde kontinuerligt till skolan där föräldrar satt och väntade på sina barn.

– När polisen ansåg att det var säkert fick vi lämna Kungshallen och vi blev eskorterade av poliser i en buss hem till skolan. Där väntade elevhälsoteamet och psykolog på oss tillsammans med föräldrarna. De elever, föräldrar eller personal som behövde fick direkt möjlighet att prata med hälsoteamet, säger Michael Skoglund.

I måndags, efter helgen, öppnade Michael Skoglund fritidsverksamheten som vanligt på skolan för de barn som inte har påsklov.

– För mig går det bra att arbeta. Jag har pratat lite med min kollega om det som hände. Hon var också med i fredags. Mina andra två kollegor har semester så de har jag inte hunnit träffa. Efter lovet när alla i personalen är tillbaka ska vi ha ett avstämningsmöte. Då kommer det bland annat hit psykologer från den centrala förvaltningen för att prata med oss, säger Michael Skoglund.

På skolan finns skolkurator, skolsköterska och psykolog redo under veckan för de barn, föräldrar eller personal som behöver få stöd och prata.

– Några elever som var med i fredags har behövt det. Men jag upplever att barnen som är här under lovet har pratat av sig mycket hemma. De är glada och pigga och tycker att det är kul att komma hit och leka av sig. Det har inte varit så många diskussioner mellan barnen heller – trots att en del barn var med i fredags och andra inte. Vi bara är och umgås tillsammans, spelar in film och påskpysslar, säger Michael Skoglund.

ur Lärarförbundets Magasin